Тръбата - сапунката продължава

11.11.10 г.

 Значи да предупредя - на когото му е омръзнало от мрънкането ми за петролопровода, да не продължава нататък. :)


 Министерството на околната среда и водите (МОСВ) постави отрицателни оценки на доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и на приложения към него доклад за оценка на степента на въздействие върху зоните от Натура 2000 (ОСВ) за инвестиционно предложение „Нефтопровод за суров нефт Бургас - Александруполис" за участъка от нефтопровода на територията на Република България.
Заинтересованата от реализацията на проекта компания „Транс Болкан Пайплайн Б.В. - клон България", съобщи по-късно, че изискването на допълнителна информация е част от процедурата за ОВОС.
Повече яснота по въпроса внесе зам.-председателят на Комисията по околна среда и води в НС Иван Алексиев: „Твърденията на проектната компания „Транс Болкан Пайплайн", че изискването на допълнителна информация е част от процедурата за ОВОС не са верни, тъй като до такава процедура се стига единствено и само при поставяне на отрицателна оценка на доклада, т.е. проекта не отговаря на редица важни изисквания, като мотивите за връщането са подробно описани в писмо на МОСВ до възложителя". Народният представител от ПП ГЕРБ разясни и последващите етапи на процедурата: „Възложителят разполага със срок до два месеца от получаване на бележките да отстрани посочените пропуски и да представи в МОСВ допълнени доклади по ОВОС и по ОСВ за нова оценка на качеството. Срокът за тази оценка е 30 дни след внасянето на допълнените доклади в МОСВ.
Само ако двата доклада бъдат оценени с положителни оценки, може да се пристъпи към продължаване на процедурата по ОВОС - организиране на срещи за обществено обсъждане със засегнатите общини и кметства на българска територия."
„Въпреки че основните ми ангажименти са в София, не съм преставал да работя за интересите на моите съграждани и развитието на моя град и ще направя всичко възможно това, което започнахме заедно да доведем до успешен край", допълни Иван Алексиев.
„След оценката на МОСВ смятам, че вече на всички в страната стана ясно защо хората от нашия регион протестирахме толкова остро срещу реализацията на този петролопровод", коментира областният ръководител на ПП ГЕРБ-Бургас и народен представител Димитър Бойчев.
Информационна агенция КРОСС припомня, че Министерство на околната среда и водите постави отрицателни оценки на доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и на приложения към него доклад за оценка на степента на въздействие върху зоните от Натура 2000 (ОСВ) за инвестиционно предложение „Нефтопровод за суров нефт Бургас - Александруполис" за участъка от нефтопровода на територията на Република България.
В двата доклада има неясноти и съществени пропуски, поради което МОСВ ги връща за доработване на възложителя „Транс Болкан Пайплайн Б.В. - клон България", съобщиха от ведомството вчера.

Такааа... След повече от месец скатаване министерството се "сети да се побара". Мотото му изглежда е По-добре късно, отколкото навреме.
Не зле за сега, но това шикалкавене ме нерви. Ще има да чакаме поне още три месеца - два за отстраняване на пропуските в докладите и още един за произнасянето на МОСВ. И се чудя аз едно нещо: тази ОВОС е възложена на заинтересованата компания - Транс Болкан Пайплайн, а не на трета, независима страна.  Все едно руснаците си я правят на мене си. Тази работа е много съмнителна, както прочее и цялата гнусна история.  Сещам се и че Путин пристига в събота, пак за да ни нахлупи  над очите някакъв "голям шлем", от който нищо няма да можем да видим - Южен поток, Белене, а защо не и тръбата като бонус. Отново.
Източник: Agro-consultant.net
Картинки: Грамофона News


16 коментара:

Nightwish El каза...

Мръсници са!
И е много ясно какво ще стане.

Ама аз мисля да се изнасям - било по суша, било по въздух.

frog and roll каза...

Изнасяй се, Ел, изчезвай по каквото там намериш за добре. Докато още имаме останки от суша, някакъв си там лукойлски въздух и море. Все още имаме.

Nostromo каза...

За да бъде прието нещо, то трябва да мине по една предварително отиграна политическа схема:

Първо - всички го отхвърлят. Колкото по театрално, толкова по-добре. (Пример: комунистите не искаха в НАТО, не искаха и в ЕС. Сега сме вътре и те са най-големите подръжници на европейското благо, а президент ни е най-големият комунист сред хейтърите на европейските структури!)

Второ - в съответствие със световните процедури започваме да правим проучвания. Наемат се фирми, които да оценят проекта. Първата оценка се отхвърля задължително! Не може толкова театралничене да се заличи с едно приемане на първо разглеждане, а и все още сме по средата на второ действие.

Трето - ей на, вижте сега, направени са оценки, оценките казват, че всичко е наред, няма как да не го бъде. Завесите падант. Едни пари отиват в един джоб и някой лежи на плажа в Бора Бора, докато други си правят мазутени бани в БурГаза-Газа.

Схемата е толкова отигравана, че само един прост народ не може да я види.

frog and roll каза...

Ностро, уж не съм особено проста и виждам схемата, но все се надявам да се провали. Не знам вече.

Ondine каза...

Аз понеже нищо не разбирам от тръби....само да те похваля минавам!
Браво!Поздравления!:P :D

Musical Universe каза...

- ******* ** *****!
Извинявам се за острия тон!

frog and roll каза...

Данке, Онди, данке - ти си една възпитана гостенка, уважителна и куртоазна, пхапхапхаааа! :))
Бе то кой разбира от тръби? Аз поне не познавам такива хора. Ама разбирам от страховити снимки. Направо са си апокалиптични! :(

Юни, без извинение, без!

Valkocompany каза...

Ностро си е прав. Но най - важната новина в момента за Бургас е превръщането на съсипания от Дражев стадион Черноморец в ЧЕРНОМОРЕЦ АРЕНА. Ще бъде пълно и точно копие на Аякс Арена :)
http://newsroom.cisco.com/dlls/2007/eKits/amsterdam_arena.jpg
Тогава и Ю Ту можем да очакваме :)

frog and roll каза...

Ахахах! Ама ти го вярваш това, а? За стадиона де, понеже Ю Ту са евентуално следствие.
На Митко Събев му намазаха ските това лято. :)

frog and roll каза...

П.П. И да ти кажа, Валко, това НЕ Е най-важната в момента новина за Бургас. Моята класация е малко по-друга. :)

Unknown каза...

Фроги,Путин в момента не случайно е в Бг,калкото и да не искаме това да се случи,на властимащите и най-вече на Сюъза не им пука за нас и за вас и за последствията на хората в Бс и в Бг....

frog and roll каза...

Силве, аз съм от най-дебелоглавите русофоби и мразя Путин и в червата, но дори аз трябва да му призная, че той си гледа неговата работа и неговите интереси, понеже точно това му е работата. Той не ни е виновен. Не е длъжен да му дреме за нас - нашият министър председател не се казва Путин.

frog and roll каза...

Мдааа... Такива ми ти работи, дарагие таварищи, - безумно скъпи и сериозни. Безумно сериозни. :(

Снощи премиерът на Русия Владимир Путин пристигна на официална визита в столицата, за да се срещне с българския си колега.

По време на визитата двамата обсъдиха следните проекти: "Южен поток", АЕЦ "Белене" и "Бургас - Александруполис".

По проекта за нефтопровода „Бургас - Александропулис" руската страна е изказала разбиране, заяви премиерът Борисов. „В момента тече ОВОС, нека оставим специалистите да се изкажат докрай", каза Борисов.

В началото на седмицата от екоминистерството дадоха отрицателни оценки на доклада за оценка на въздействието върху околната среда и на приложения към него доклад за оценка на степента на въздействие върху зоните от "Натура 2000".

В събота от фирмата изпълнител на проекта „Транс-Болкан Пайплан" заявиха, че очакват крайното становище на МОСВ.

По отношение на "Южен поток" снощи България и Русия подписаха споразумение и устав за създаване на съвместно акционерно дружество - "Южен поток - България", което ще отговаря и стопанисва газопровода. Руският премиер изтъкна, че печалбата за България от газопровода ще е над 2 милиарда долара. От своя страна българският му колега заяви: "Представяте ли си сега да имахме постъпления от 2 милиарда".

Путин и Борисов са се договорили до края на годината да бъде подписан техническият проект за изграждането на АЕЦ „Белене. Относно крайната цена за централата, Путин заяви, че са готови да я назоват още сега, но не биха го направили, защото трябва да се съгласуват с българската страна.

Unknown каза...

Фроги,всичко което предрече по отношение на проблема се случва....гадна работа,какво и да обясняват...

frog and roll каза...

Ох, Силве, то се виждаше ясно и без да хвърлям боб. Въпросът беше не какво, а колко. И с колко. :(

Анонимен каза...

Индианците са казали: "Чак когато всички реки пресъхнат и всички дървета изсъхнат, чак тогава белият човек ще разбере, че парите не стават за ядене" :(

:)) ;)) ;;) :D ;) :p >:) :-/ X( :-S :-B B-) :| =)) :-h I-) [-( (:| :-? =D> @-) b-( %-( :@) ~:> @};- (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-X \:D/ :-@ ^:)^ :"> :x :-* =(( :-O :)] ~X( 8-| :O) :-w :-j

Публикуване на коментар