Поздрави за феминистките

3.01.10 г.


... от новоучредения блог.



А този е прелестен. :) Няма друг като Майкъл Хътчинс.




Сега сериозно.

Момичета, разговорите в българската мрежа за патриархат, вагини и  горене на сутиени могат да бъдат насочени единствено към всеотдайните Женоарии, готвачки и домакини - личат си по комплексарските блогове и форуми, но пък те си се чувстват прекрасно, като ги гледам. :)  А в забитите турски села (и не само турските), където действително е необходима тази просветителска мисия, не ползват интернет, за жалост.  В много от тях няма дори канализация...

Разговорите от такъв характер трябва да се проведат най-напред с институциите, които си затварят очите пред проблема, който е изключително дълбок, сложен и многопластов. Необходима е работеща стратегия на културата и антропологията. Трябва да се сезира държавата, с всички институции, агенции и ресурси, а защо не и партиите, и правозащитните организации. С примери и доказателства.  С предложени виждания или решения. Прочее има достатъчно правозащитни организации с капацитет, но вероятно не смеят да се захванат издълбоко, или се чудят кое по-напред.  Мрежата може евентуално да помогне, но първо трябва да преодолеете скептицизма и да убедите хората, че става въпрос за човешките права в България през ХХІ в, не за вагини и протести срещу рекламите на "Каменица", да речем, а това не става от Чехия или Англия.

С най-искрени благопожелания.

20 коментара:

Ще видим как ще се развие новият блог. Лично аз спрях да следя Openly Feminist, след като в продължение на почти месец, обясняваха, че най-важното за българските жени е заведено дело в Англия, срещу физическото ограничение жени да бъдат гвардейци.Все едно българските жени нямат никакви други проблеми. И си права за мрежата. Тук всеки може да пише каквото си иска, но е по-важно как се държим извън нея. Там отношението е от значение. Не към някаква виртуална жена, а към тези, които са около нас.

frog and roll каза...

В мрежата няма патриархат, уважението не зависи от пола, пък и няма как да копаем в нея канали и да носим камъни. :) Дори и парадиращите готвачки са ценени като такива. :)

Друго да не е, тези момичета поне предизвикаха голям интерес. :)

frog and roll каза...

П.П. Искам да направя едно важно уточнение:

Не говоря за дамите, които спорадично споделят радостта си от нещо вкусно и красиво, приготвено от тях за любимите хора. Иде реч за другите, даващи ежедневен и подробен отчет за манджите си. Една се фукаше даже с 5 в един ден! Написах коментар "Горкото момиче", а тя го изтри, хехеее. Значи й е много добре. :)

MadWizard каза...

Забавни са ми.
Не мога да разбера само, след като искат да се равни с мъжете, защо само ромки блъскат с лостове леда по спирките, а недоклатените феминистки блогват?

frog and roll каза...

Като спомена ромките, та се присетих, че 13-14 годишни, семействата им ги продават като добитък.

Анонимен каза...

Мерси за поздравите.
Колкото до нещата, които си изброил - намирам ги за много разумни,организации има, въпросът е каквто е отношението на хората към тях и тяхната табота.
Смятам, че е важно да се осъзнае, че има някакъв проблем, това е причината за блога.
Защото повечето хора когато чуят за феминизъм си мислят за горене на сутиени (нещо, което Петя мисля, че е коментирала, че е просто преекспониран слух) и женска злоба (което звучи доста нелогично, женска злоба за какво, заради какво, ако ми отговориш на тези въпроси мисля, че сам ще си дадеш отговор на причините за феминизма).
MadWizard, радвам се, че те забавлявам, наистина, но мен никак не ме радва необосновата ти логика.
Ако не си забелязал, повечето роми нямат образование, а тези, които имат, са третирани с твърде силен негативизъм. Цялостното отношение на държавата ни към тях е ужасно неправилно, заради което са мразени и съответно ситуацията им изобщо не се променя към по-добро.
Да ти обясня защо феминистките блогват. Има едно нещо, наречено пирамидата на Maslow.
Та тя е построена по прелюбопитен начин, показваща простичко и нагледно, че ако не са ти задоволени основните нужди, няма как да имаш време, енергия и възможност да се интересуваш от други неща (например блогване или живота на другите хора... или защо твоя живот е толкова ужасен и какво можеш да направиш по въпроса).
Имаш ли образование, приличен доход и възможности да не се притесняваш как ще изкараш до края на месеца, имаш и време да се поинтересуваш какво се случва около теб, да осъзнаеш, че докато твоят живот не е лош има други, които живеят в мизерия. Защото ти имаш възможността да го осъзнаеш, ти си и човекът, който коментира, защото ромите, които се оплакват, че нямат храна, образование, къде да живеят... е, виждали сме реакциите към тях, нали?

Последно, сексуалния ми живот е нещо лично и не смятам, че редовния секс по някакъв начин е свързан с интелектуалния ми капацитет. Да коментираш сексуалния ми живот и да го използваш като някакъв вид довод е твърде идиотски и честно казано, повече обиден за теб, отколкото за мен.

Петя зачеква всякакви теми, не само за Англия и гвардейците и не мисля, че е коректно да омаловажавате думите й заради една публикация, с която не сте съгласни.

Поздрави и ще се четем из ILLFB. :)

frog and roll каза...

Енея, радвам се, че се отби. :)
Проблем има, но е далеч от закачките в мрежата и е много важно представянето му. Проблемът е из затънтените места, които са спрели във времето. В големите градове нещата отдавна и неусетно почти си дойдоха на място, без катаклизми и революции, за това блогърите приемат леко враждебно афиширането - за тях няма разделение. Нужно е конкретно говорене за българската действителност.
И да добавя нещо: аз съм жена. :)

Anito каза...

мммм забавнички....бг мама микро вариант на този етап...

Анонимен каза...

Да, извинявай, усетих се в последствие. Първо отговарях на Wizarda и се отнесох с окончанията.
Искрените ми извинения за ламерската грешка. :)

Радо каза...

Жабок, какъв е твоят интерес да пречиш на други жени да станат за смях? Колкото повече се излагат еманципатките, толкова повече се вдига твоята относителната ценност - при това напълно безплатно за теб.

Има само едно основание, с което бих оправдал тази ти публикация - нямаме морално оправдание да толерираме глупавите прояви.

frog and roll каза...

Със същите основания, Радо, заради които ти казах и на тебе някои неща:

1. Опитвам си да си изясня инициативата, дали отговаря на основните ми виждания;
2. Не обичам да гледам хора, срещу които нямам нищо против, да стават за смях, както се изрази;
3. Оценявам ентусиазма и желанието да се свърши нещо полезно, както прочее уважавам и личните пристрастия на мнозинството от другите блогъри;
4. Момичетата за сега не се хващат на провокациите и подигравките, което ми се вижда мъдро, ако имат сериозни намерения;
5. Чакай да видим какво ще излезе де, накъде ще се насочат - не зависи от мен, а изцяло от тях :) ;

и 6. Изобщо не бях длъжна да ти пиша горните от 1 до 5. :P

frog and roll каза...

Плюс това не съм скръндза. Само дето поговорката "Не чакай мързеливия за работа - ще ти даде акъл", важи за мене със страшна сила. :) :)

Valkocompany каза...

Преди време коментирах два феминистки блога
В единият коментарите ми бяха изтрити
В другият ме насадиха на пачи яйца
Затова си облизвам пръстите на заснети манджички
Поздрави и късмет тази година

frog and roll каза...

Горкото момче. :P Не знам какво да ти кажа - не ги познавам и не искам да се отнасям с предразсъдъци, макар че имам някакви, като ги знам женските общества, бг-мамите, да речем. :) Плюс туй още се спуквам от смях, като се сетя за екстремистките от "екстремното" кърмене, хахах! Но за сега не бих сравнявала.

Ама от тез манджи полза няма, пък някои са толкова префърцунени и снобарски, манджи с грозде, че не знам кой ще ги яде - стават само за снимка. :)

Радо каза...

Видях какво си ми отговорила.

Unknown каза...

И все пак..като членове на българското блог общество,би трябвало да приветстваме новия проект и да видим дали ще постигне целта която си е поставил...а целта според една от авторките е ...да се осъзнае,че има "някакъв проблем"...предполагам,че осъзнаването трябва да се осъществи от институциите които могат да решат този проблем...но много се съмнявам,някоя от тях,да вземе нещата присърце.Поради ред причини..които от доста време насам са си едни и същи и като гледам..никой не се е напънал сериозно да променя нещо...в тая..нашата държавица.Така,че в крайна сметка,според мен,този проблем..дори и да бъде осъзнат,ще си остане само на страниците на блога...
Все пак...да видим какво ще стане.Всичко зависи от авторите...както каза..колежката..FROG.

frog and roll каза...

Ееее, тук се получи скептична подкрепа, но все пак подкрепа, от двама мъже. :) Със сигурност поне още двама са подкрепили в ТБ. Не е зле, никак даже. :)

vepaks каза...

хах четох с интерес макар, че като видя феминистка тема и веднага затварям :D

най-много се зарадвах на клипчетата-поздрави :D

а по темата какво да кажа....успех момичета в начинанието! :D

vepaks каза...

ПС: яки емотикончета се получиха :P

frog and roll каза...

Поздравите са специално подбрани - закачам се. :D

А емотиконите можеш да вземеш от тук:

http://frogandroll.blogspot.com/2009/09/blogspot.html

:)) ;)) ;;) :D ;) :p >:) :-/ X( :-S :-B B-) :| =)) :-h I-) [-( (:| :-? =D> @-) b-( %-( :@) ~:> @};- (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-X \:D/ :-@ ^:)^ :"> :x :-* =(( :-O :)] ~X( 8-| :O) :-w :-j

Публикуване на коментар