Свети Валентин да мре

14.02.10 г.

Не мога да я разбера тази лигава еуфория. От всякъде текат бози, лимонади, мармалади, шоколади, захаросани "размишления", розички, сърчица, сиропирани балади... Аргх, ще хвана диабет... На всичкото отгоре не е нашенска, а снобарски и папагалски привнесена преди няколко години. Който се сеща като кой, аджеба, е Свети Валентин (без помощта на Гугъла), да дойде и да ми се обади. Ама честно. :P

Любовта е напълно нормално и всекидневно чувство за който я изпитва, че да я празнува в един ден, горкия човек. А който не я изпитва, не виждам причини да се тормози заради това - не е кой знае какво, освен че прави сполетения неспособен да мисли за всичко останало, муха без глава. Не си е работа да ходиш постоянно със захарни памуци в мозъка.  :) Също така, емоционалните зависимости, ако и да са споделени,  не са особено приятно състояние за свободолюбивите и независими хора (когато се осъзнаят де :) ).

Има разлика между любовта и обичта, поне за мен. Първата те оглупява и напряга, втората те  удовлетворява и успокоява, но и двете нямат нужда от специален ден - всеки ден  би трябвало да засвидетелстваме чувствата си по един или друг начин.  А през останалите дни на годината? Какво?  Няма шоколади, няма любене, няма цветя, няма  специални вечери на свещи? А?  Толкова по-зле... И айде тези ентусиасти да се сетят какви глупости и компромиси са правили по време на влюбванията си. И защо, питам аз, да празнувам католически ден на оглупяването?  И много му здраве на натрапника Свети Валентин. :)

22 коментара:

Обичта е много по-устойчива във времето, но и за двете прекалената демонстрация е вредна.

Unknown каза...

Не се ядосвай. И аз мисля, че на любовта не и трябва специален ден.Когато бях влюбен, всеки ден ми беше празник...Но този ден е избран далече във вековете за отбелязване на отношенията- знаеш ,че тогава тези работи не ставали като сега ,вместо добър ден.:)))
Още Шекспир споменава за него, ..Впрочем, св.Валентин не е католически, когато е канонизиран църквата още не е била разделена ..Признава се и от Православната църква, но е на 6-ти юли./виж църк.календар, най-долу в блога ми има линк/
Лигав и шоколадов става благодарение на търговците през миналия комерсиален и лигаво-жесток, антихристов ХХ век,за да запълни дупката между коледа и Велик ден...И основно заслуга имат дрисливите медии и ония ,световен курварин Рудолф Валентино,в началото на века :))
Преди това е било само /предимно/размяна на картички ,цветя и целувки...набързо :))
Налей едно вино и -наздраве. На мен доброто настроение и здраве ми стигат да празнувам, каквото и да е!:))

Unknown каза...

Ето и линк към православния календар- виж 6-ти юли:
http://www.pravoslavieto.com/1/calendar.htm#7

frog and roll каза...

Любовта е неудобно заслепение, а обичта - удовлетворяващо постоянство. Знаем кое е по-добре - спонтанна и импровизирана романтична вечер или нарочена за такава, с големи възможности за провал от прекомерни приготовления, очаквания, изисквания, а защо не и от надхвърляне на пийването. :) На всичкото отгоре засякох из блоговете хора, които се тормозят, понеже си нямат "половинка". Еми това не бива - защо да се чувстват зле и изолирани?

Не се ядосвам, ами ми е ужасна досада, ще ме удавят в боза. Като във венецуелска сапунка сме. :(

Ето един човек, който знае за празника, без да го възприема! :) Аз не. Обаче, Кръстю, като гледам и ти си малко пораздразнен... :P

Наздраве на всички - аз съм на бира. :)

Unknown каза...

Какво значи раздразнен?! Аз така и не се вписах в това блогопространство за 1 година и 3м.и това е.:) Не мога да налучкам точния език ,стил и пр...:)))
Просто искам да обясня нещо, което ми е известно, но си го позволих при тебе, защото съм почти сигурен, че няма да се обидиш, понеже е голям рискът да бъда обвинен в нещо на друго място...:)))
Напротив, ако се дразнех, то беше първите 2-3 месеца ,после ми стана забавно..
Още се смея на една характеристика, от читател на другия ми блог :
/дословно с грешките/:"Ти си един дрът 4екежия и си пълниш блогът с филосовски и попски тапни ":)))
Наздраве!аз съм на вино но малко, подаграта се обади от свинското, но през постите ще се оправи....:)

Unknown каза...

а бе, да са живи и здрави - Прощавайте, нека бъде Сирни заговезни. Добре, че поне днес съвпадна със Сирни заговезни, щото не е оферта да празнувам Трифон зарезан, като няма с кого да се лигавя на католишката алтернатива :Д

Unknown каза...

a btw http://www.dnes.bg/world/2010/02/14/neshto-zloveshto-se-krie-pod-shapkata-na-vatikana.86004 вижте това, да имам и вярата и проповедниците и всичко останало

Ondine каза...

Пък, ако знаеш какви соленки забърках....и за бира са стАшно мезе! ;)
п.п.ей лоши сте и аз няма днес да го празнувам деня на влюбените/защото половинката е много далече/,но това не ми пречи да се радвам на останалите ;)

И да си дойдем на думата->Наздраве!

;)

frog and roll каза...

Кръстю, цитатът е покъртителен, ахахааа!!! :D

Ваньо, нали знаеш: "И да паднем, и да бием...". :) А за лицемерната Църква направо не ми се чете и говори.

Ондин, скъпа, мислех че може да ми се разсърдиш за поста, но не е нарочно, да знаеш. :) Ще си направиш дни на влюбените много други пъти - при първа необходимост и възможност прати децата при бабите. :P

Unknown каза...

Абе продажни копелета сме това българите.Отричаме се от християнските си традиции в замяна на некакви лигави католически изгъзици.Не всичките,ама повечето напоследък направо преиграват.И както пише колежката..FROG,голяма част от "влюбените" не знаят въобще за какво става въпрос,ама както се казва.."Видяла жабата,че подковават коня и тя вдигнала крак".То и за HELLOWEEN беше едно дълбаене на тикви..страшна работа.А и колко свещи изгоряха..не е за разправяне!!
Между другото,сетих се,че наближава 4 юли.И както е тръгнало,току виж подкарали сме го и него...

Анонимен каза...

и аз това казах преди няколко дни...:)

Василена каза...

Ох, и на мен ми дойдоха нанагорно всички сърца и лигавщини.

frog and roll каза...

Не мисля, че иде реч за продажност. По-скоро е някакъв синдром на безкрайния празник, ако мога така да се изразя. Търсим си и си намираме поводи за "празнуване", каквото и да значи това, без да осъзнаваме, че сами можем да си го направим.

Изводите са печални и закономерни - хората се чувстват нещастни (или поне потиснати) и се хващат на всякакви комерсиални кукички, подадени им от заинтересованите търговци. Няма да се учудя вече, ако след някое време прегърнем и китайската нова година или го ударим на едноседмичен живот по време на карнавала в Рио.

frog and roll каза...

Прочее, сетих се за още една турска приказка: за султана, везира, празнуващия народ и данъците.

MadWizard каза...

Ама много мразя, когато някой почна да мрънка, когато се празнува Св. Валентин или Хелуин.
Е баси мамата? На кой и с какво му пречат празниците? Ми нека всеки си празнува каквото иска.
А най-мразя супер изтърканият довод: само днес ли обичаш... Отговора ми е: ДА! Само на 14-ти обичам и затова го празнувам тогава. А вие лицемери, само на 14 ли пиете? Или си пийвате и други дни?

Пфу!


Предлагам да се забрани 8-ми март или поне някой да ми обясни, що фльорците са по-специални тогава и най-вече се интересувам, защо очакват сандалки от мола, а никога не черпят...
Пфу!
Феминистки!


бтв: мрънкат, тези които нямат с кого да празнуват Хелуиин е ключа към загадката.

MadWizard каза...

бтв, след като постнах, прочетох и коментарите преди мен.

Ма моля ви се...веднага и хелуин се намеси...а мислех, че ще съм оригинален и "точ а точ" ще поставя въпроса.
А то: гузен - нагъзен бяга!

ама така пък всички добиват по-ясна представа и евентуално, макар и да не признаят, ще осъзнаят грешката си!

frog and roll каза...

Брей! MadWizard се разсърди. :) Ами мрънкаме си, философстваме си, какво, а ти си празнувай - не съм ти запречила особено. :)

Аз да ти кажа какво пречи - медии, блогосфера - всичко се окапа с лиги. И къде го тоз феминизъм тука?

MadWizard каза...

Знаеш, че не си права.
И знаеш, че не ти пречи това, което казваш, че ти пречи...
Защото сега щеше да роптаеш срещу мартениците, а не го правиш. Или срещу яйцата и пилетата след 5-6 седмици.


Просто оставете хората да се забавляват, както намерят за добре.


Няма лош празник.


И не визирам теб, а всички "прецакани" по празниците.

frog and roll каза...

Права съм и още как - единственото спасение вчера можеше да е изключване на компютър, телевизор и радио. Баси чалгата се получи, хвърли едно око и бъди честен. :) Ха! Дори посред филма "Хари Потър", посред казвам - не в рекламното време, пуснаха 150 пъти кадърче с кутия бонбони по случай случката. Кой на кого пречи?

Да ги оставя на мира, викаш. На тебе някой попречи ли ти да празнуваш каквото там празнуваше? Не вярвам. :) Да ти отрови някой празника с мрънкането си? Едва ли. Ама на мене ми оляха неделята с лиги. Приеми, че има и хора, не вярващи в изсмукани от пръстите "празници".

П.П. Няма да роптая срещу мартениците, защото си ги имаме от време оно. Не сравнявай несравнимото, Mad, понеже веднага ще се намери някой, който да обясни разликата - огромна е. :) Ако ти искаш да ги възприемаш еднакви, това е друга работа.

И изобщо, за какво се караме? :)

MadWizard каза...

Не, не се караме.
Аз просто съм против, някой да е "против" нещо безобидно, като празник. Нека имаме поводи....колкото повече-толкова повече.
Дори и да се комерсиализират.
Против съм да се комерсиализира хорската мъка /като да кажем смс-ите по коледа; кербала; безхаберието на държавата относно здравет; песни за Хаити и т.н./.
Някак ми омръзна, всяка година покрай 14-ти да чета и слушам едни и същи неща.

Ми нека сме малко по-....празнуващи. Каквото и да е. Ако ще да е и 9-ти септември.

Пък вече, всеки който както го усеща.

frog and roll каза...

Добре де. Само не разбрах как откъслечното мрънкане из нета пречи. То не е като да ти навират отвсякъде през 2 минути в очите и ушите сърчица, розички, сърцераздирателни и кахърни поздравчета, меченца, шоколадчета, сладкишчета, снимчици, филмчета, клипчета и рекламки. Ами мрънкането не пречи за личния комфорт, за разлика от изброените. Това се опитах да ти кажа - аз не преча, пък и как бих могла, други ми пречат с натрапването. Да си празнуват, ама по-кротко със сапунките върху невинните хора, а? :) Имаме си ги в изобилие и без това. Много на място спомена за коледните есемеси, понеже за мене няма разлика между тези облъчвания, макар да са уж несъпоставими. Мъка-радост... Мангизи. Чалга. Тези направо ни вземат на абордаж, бе!

Mad, да знаеш, че щом всяка година мрънкаме едно и също, има нещо вярно. Човек не се чуди какво различно да измисли, само и само да се изока интересно, щом вярва, че нещо е така. Ами то просто е така. :) Вероятно има и някаква част поколенчески различия. Само някаква де, да не се обидят на леля си сега по-младите мрънкалници, пък има и по-старички празнуващи. :P

П.П. Обаче за 9-ти септември ще се скараме... :)

MadWizard каза...

така да е.

щом мрънкането носи радост и празника става повече "празничен"

:)) ;)) ;;) :D ;) :p >:) :-/ X( :-S :-B B-) :| =)) :-h I-) [-( (:| :-? =D> @-) b-( %-( :@) ~:> @};- (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-X \:D/ :-@ ^:)^ :"> :x :-* =(( :-O :)] ~X( 8-| :O) :-w :-j

Публикуване на коментар