Проект за Закон за допълнение на Закона за здравето

21.02.10 г.

Ето го значи текстът, понеже взе да ми писва. Болднат е тук-там за по-лесно смилане, а и да не каже някой, че не е видял. Добре е, преди да се хванем на воплите по това като колко не сме европейци, като колко е опасно за "общественото здраве", горките непушачи и прочие, да вземем да го прочетем. Няма да е лошо "горките непушачи" да загреят смисъла на ал. 3 и 4, а "баш европейците" (с цялата ми симпатия към Радан, Бедров и други) да се огледат и да се сетят, дали точно парадните хватки с лелеяния от тях закон ще ни направят повече европейци от австрийците, датчаните, чехите, французите, демек сме европейци за чудо и приказ, или  - други едни работи, за които всеки от нас има предълъг списък в главата си.  (Между другото идва ми една аналогия с Турция, която, в напъните си към ЕС, въведе наскоро същата забрана, надявайки се за замаже очите на наблюдаващите, вместо да покаже напредък по огромните си проблеми с правата на човека,  пълзящата ислямизация, кюрдския въпрос, арменския геноцид, който "не съществува" и не знам още какво. Дали в момента Турция е по-готова за ЕС? Щях да се смея, ако не бях вбесена.).
Искам също така да предупредя войнстващите непушачи, които евентуално се канят да размахват пръсти и тояги и тук, че тук тоягата я размахвам аз. Плюс това съм ужасно недемократично и неуважително  настроена към хора, искащи тотални забрани за един много голям процент от обществото и проявяващи жалка и долнопробна отмъстителност заради дискомфорта си в минало и, все още, сегашно време.

Та така:

Проект!

§ 1. В чл. 56 се правят следните допълнения:
  1. Създава се нова ал. 2:
    „(2)  Не се допускат изключения от забраната за тютюнопушене в:
  1. детски ясли, детски градини, училища и места за извънкласни форми за обучение - школи, кръжоци, клубове и др.;
  2. висши училища;
  3. културни учреждения - кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и др.;
  4. интернет клубове ;
  5. помещения в обектите за производство и търговия с храни, в които се извършва съхраняване, подготовка, производство, приготвяне и търговия с храни, без залите за консумация на място в тях;
  6. автобуси, тролейбуси, трамваи, вагони на метрото, микробуси на маршрутни таксиметрови линии и пътнически таксиметрови автомобили - както за пътниците, така и за водачите на превозните средства;
  7. метростанции;
  8. българските пътнически самолети;
  9. асансьорите на всички видове сгради;
  10. помещенията с обособени работни места;”
  1. Създава се нова ал. 3:
    „(3) Тютюнопушенето в закрити обществени помещения се допуска в:
  1. закрити частни помещения, които не са отворени за обществен достъп.
  2. закрити обществени помещения,  които са обособени (заградени) самостоятелно и обозначени като такива.”
  1. Създава се нова ал. 4:
    „(4) , В заведенията за развлечения (ресторанти и др.) могат да бъдат  определени обособени самостоятелни помещения за тютюнопушене, като общата площ на помещения, в  които не се допуска тютюнопушене е преобладаваща спрямо  общата площ на заведението. Ако заведението е по - малко от  сто кв.м. собственикът има право да избира дали в заведението ще се допуска или не тютюнопушене.” 
  1. Създава се нова ал. 5:
    „(5) Министерски съвет определя с наредба условията и реда,  техническите характеристики и изисквания за вентилация,  начина на обозначаване за помещенията по ал. 3 и 4.”   
Вносители: Иван Димитров Иванов и група н.п. 





    М О Т И В И
    към проекта на Закон за допълнение на Закона за здравето  
          В подписаната от Република България Конвенция за забрана тютюнопушенето, в препоръката на  Съвета  на Европа  като отчитат вредата от тютюнопушенето и препоръчват политики за ограничаването му, няма изискване за категорична забрана за  тютюнопушене на всички обществено достъпни места.
     В редица държави - членки на Европейския съюз - Австрия, Белгия, Чешка република, Дания, Франция и Германия се допуска по изключение  тютюнопушене в някои  обществени места, при различен режим на обособяване на самостоятелни помещения.
     С предлаганото допълнение на чл. 56 от Закона за здравето се определя категорична забрана за тютюнопушене в определени категории закрити  обществени места -  училища и места за извънкласни форми за обучение - школи, кръжоци, клубове; висши училища; интернет клубове; културни учреждения - кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки; помещения в обектите за производство и търговия с храни, в които се извършва съхраняване, подготовка, производство, приготвяне и търговия с храни, без залите за консумация на място в тях и др.
      Едно от основните пера от нашата икономика,  на които разчитаме е туризма, един от традиционните отрасли в земеделието е отглеждането на тютюн, преработката и производството на тютюневи изделия.
     В предложеното допълнение са въведени изключения за допускане на тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения към някои закрити обществени места - ресторанти, заведения и др.в духа на практиката на други европейски държави. Предвидено е в наредба да бъдат регламентирани условията и реда,  техническите характеристики и изисквания за вентилация,  начина  на обозначаване за помещенията, в които може да се допусне тютюнопушене.

                                               Вносители: Иван Димитров Иванов и група н.п.

11 коментара:

Ondine каза...

Мдам...кофти!А колкото до европейците...бе те пушат повече и от нас!

Dani каза...

Няма да коментирам факта, че съм бивша пушачка -и като пушех, и сега си е мой избор. Всеки решава за себе си . Не ми е приятно и не влизам в запушени заведения . Но си мисля, че те са задимени, не от многото пушачи, а от това, че нямат добра аспирация. Ако има такава няма да разбираш , че се пуши. Така, че според мен трябват да обърнат внимание на тези изисквания.
Иначе как е в другите европейски страни е излишно да говорим.Там и доходите им са други, и законите им са други, и спазването им е друго, но това е друга тема на разговор :)))

MadWizard каза...

...добре ме подсети да си запаля наргилето, докато не са ми забранили!

Долу ГМО-то и глобалното затопляне /мамка му и затопляне, сутринта умрях от студ, пазейки се от снега/! Долу и подслушването /моите мейли са изкл тайни/!

Предлагам всички пушачи да затворят границата с Гърция!

frog and roll каза...

Аааа, не! Аз пуша гръцки цигари и като ги блокираме, няма да мога да подкрепям И тяхната икономика, пък нали и те са европейци като нас. :P

Момичета, вашата подкрепа е много стимулираща за мен, предвид положението ви на непушачки. :)

Nightwish El каза...

Дам...трябва да се ориентирам към бизнеса с вентилационни системи.
:)
frog'n'roll след изказването ти за подкрепата от страна на непушачки / и бивши такива / се замислих колко от най-близките ми приятелките пушат.
Често казано не се бях замисляла.
Оказа се, че е само една.
Но пък дори не ми е правило впечатление, че пуши...или това не ми е пречело...де да знам...
:)

frog and roll каза...

Добрутро! Кафе с цигарка, натюрлих... :D

Има и много, изпитващи непреодолимо отвращение от цигарения дим - така си е, имат право. И искрено им съчувствам. Точно за това трябва хубаво да осмислят новите алинеи 3 и 4. Хората им казват: Ще имате стерилни места из заведенията, дори повече, в сравнение с тютюнджийските и никой няма да ви дими насреща. Обаче, видите ли, принципно те искат всичко. Всичко! Какво значи всичко? Значи не само залата с двайсетте маси, да речем, ами и онова там сепаре зад вратата, с 8-10 места, понеже искам точно него. :) И се кефят, че пушачите ще си прекарват времето ПРЕД заведенията, вместо в тях или ще си стоят в къщи. Имам чувството, че цял живот са чакали този момент, за да си го върнат тъпкано на гадните пушачи. Това ми намирисва на злоба и нахалство и никой не може да ме убеди, че не е така, колкото и загрижени локуми да разпъва.

П.П. El, сега е моментът да се пренасочиш. :)

frog and roll каза...

Други пък пъшкат, че не е европейско. Аз не знам какво изобщо ни е европейското - пътищата, боклуците, здравеопазването, образованието, правосъдието, полицията, икономиката, заплатите, пенсиите, работните места, обслужващата администрация, медиите, пладнешките заменки, царската сеч, екологията с все бетонираната природа, скапаната вода и отровения въздух и още, и още... Кое е "европейско"? Сульо да се натряска и да изтрепе сума народ на пътя, и да получи няколко годинки условно? Пфу! Да му се невиди - ами погледнете си само министърпредседателя и президента, щом не ги виждате тези неща, бе! Ама не! Точно местата за пушачи не са европейски. Като че ли Австрия е в западна Африка.

Valkocompany каза...

Алинея 2 звучи добре.
Другите ги оставям без коментар .
Но и тук американизацията ни настъпи.

frog and roll каза...

Че то и сага сме си в ал.2, аз за това не я маркорах специално и нямам никакво намерение да я оспорвам.

Американизацията (или европеизацията) ще ни връхлети едва тогава, когато придобием всички качества на развитите демокрации, не само да си пребоядисваме социалистическата фасада, а зад нея - все едно и също от 65 години.

frog and roll каза...

пфф... бързам и кълва по клавишите 5 за 4, но голям праз - нали ми се разбира :)

frog and roll каза...

Пускам линк към блога е една госпожа, която чула-недочула, офкорс, вие на умряло в сегашно време, моите съболезнования за което. Белким проследи връзката и прочете проектодокумента за в бъдеще време. Очаквах, че ще кликне върху името ми и ще го види, ама вероятно не й е достигнало нещо за това. :P

http://yaneto.wordpress.com/2010/02/22/breath/

Всъщност изобщо не очаквам някакъв ефект, ама поне да не каже, че не разбира за какво се говори в него.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p >:) :-/ X( :-S :-B B-) :| =)) :-h I-) [-( (:| :-? =D> @-) b-( %-( :@) ~:> @};- (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-X \:D/ :-@ ^:)^ :"> :x :-* =(( :-O :)] ~X( 8-| :O) :-w :-j

Публикуване на коментар