E? За какво говорим?

7.04.10 г.

Оригиналният текст на статията за Бойко Борисов
на "Конгрешънъл куотърли"
(или малко мемори от 2007-ма за екзалтираните ****умници)

"Дневник"

"Българският партньор на Буш във войната с терора е бил свързан с мафията, твърдят следователи". Под това заглавие авторитетното американско списание "Конгрешънъл куотърли" (Congressional Quarterly или кратко CQ) публикува обширна разработка за софийския кмет Бойко Борисов. В статията, публикувана на 2 март във всекидневния електронен бюлетин "Вътрешна сигурност", се казва още, че Борисов "е свързан с почти 30 неразкрити убийства" в страната. Авторът Джеф Стейн - редактор по въпросите на националната сигурност, се позовава на "дебел 9 см. поверителен доклад на швейцарска частна банка, възложен на екип с цел да оцени риска в България" и приключен преди 18 месеца.

Следва оригиналният текст на публикацията:

Най-влиятелният политик в България, най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната война с терора, е близък съратник на прочути мафиоти и е свързан с почти 30 неразкрити убийства в черноморската република, твърди поверително разследване за оценка на риска в страната, поръчано от частна банка. Американското партньорство с 48-годишния Бойко Борисов, популярен бивш вътрешен министър (в действителност той бе главен секретар на МВР - бел.ред.) и канещ се сега да вземе българското президентство, е последният пример за политическата търговия, която се води от администрацията на Буш в борбата с тероризма и слагаща Пентагона, ЦРУ и ФБР в едно легло с някои от най-корумпираните и престъпни лидери.

Борисов, бивш телохранител на последния комунистически диктатор и на един от наследниците му след края на комунизма, бе назначен през 2001г. за главен секретар на МВР и миналата година претендираше за главна роля в откриването на офиса на ФБР в София. Карате фанатик - преди той е бил треньор на българския национален отбор - чийто отличителен белег е черното кожено палто, Борисов беше още и важен играч в миналогодишната сделка с българската администрация за разполагане на американски военновъздушни, вонноморски и сухопътни сили в България, една потенциална площадка за атака срещу Иран, разположен на 800 мили на изток отвъд Черно море.

Борисов, който обича да го сравняват с Арнолд Шварценегер, напусна миналата година вътрешното министерство, за да стане много популярен и влиятелен кмет на София и няма съмнение, че маневрира с цел да поеме контрола над правителството на изборите през 2009г. Но според дебелото 3 инча поверително досие, съставено от екип от бивши високопоставени служители на американскте органи на реда попоръчка на швейцарска банка, Борисов също е смятан за "бизнес партньор и бивш съратник на някои от най-големите мафиоти в България".
Докладът отпреди 18 месеца ни бе предоставен под условие да не се посочват името на банката и хората от разследващия екип.

През 2001-2005г. по време на четиригодишния си мандат във вътрешното министерство Борисов е използвал своите правомощия да се бори с корупцията във властта с цел да помогне на съратниците си мафиоти да ликвидират конкуренти в подземния свят. "След като Бойко Борисов бе назначен за главен секретар на вътрешното министерство през 2001г.... имаше голям брой убийства и мафиотски разстрели на личности, свързани с престъпните групировки в България", посочва докладът.

"Нито едно от тези убийства не е разкрито. Много разследвания, за които се съобщава, че са ръководени от Борисов, бяха прикючени без заключение или обяснение", продължава текстът.
Докладът е изпъстрен с подробности за връзките на ИПОН – частната охранителна фирма на Борисов, и вероятните й близки връзки с престъпната групирорвка СИК. (Пресслужбата на българското посолство във Вашингтон не можа да ни преведе какво означават на английски съкращенията IPON и SIK) "Борисов има документирана история на бизнес връзки с личности, за които се смята, че са високопоставените ръководители на организираната престъпност в България", казва докладът, който включва подробни портрети на престъпните му партньори и на 28-те неразкрити "убийства" под негов надзор.

"По време на управлението на Борисов като най-високопоставен шеф на органите на реда само обикновени, незначителни мафиоти бяха изправени пред правосъдието, докато неговите бивши бизнес партньори процъфтяваха, а техните предполагаеми конкуренти бяха системно избивани", твърди докладът като цитира публикации в българските медии. Банковото разследване заключава, че предполагаемите връзки на Борисов с мафията трябва да предизвикат "изключителна предпазливост от страна на американските органи на реда, отговарящи за връзките с България и размяната на информация между агенциите".

---------------------
Разследванията на ЕС
Проверяващите от Европейския съюз са стигнали до сходни заключения, но цитират пет пъти по-голям брой на убийствата в мафиотски стил в сравнение с частния швейцарски доклад.
През май 2006г. комисарят по разширяването Оли Рен заяви пред Европейския парламент, че има "много малко разследвания и присъди" срещу престъпните банди в България.

От 2000г. насам има над 150 поръчкови убийства, свързани с организираната престъпност, и нито една присъда", заключават проверяващите от ЕС.

Осем месеца по-късно високопоставени български полицейски служители свикаха пресконференция, за да обявят, че е ликвидиран трафикът на хероин, който бил основен източник на насилието и корупцията.

"България вече не е използвана като основен канал за трафик на наркотици, заяви ръководителят на националната служба за борба с организираната престъпност", съобщава на 6 февруари 2007г. агенция Novinite.com без да посочи кой точно от тримата висши полица на пресконференцията е произнесъл тези думи.

Българското посолство във Вашингтон предаде двата подрпобни списъка с въпросите ни на кабинета на кмета Борисов в София, но той не отговори.

Клаус Янсен, експерт, изпратен от ЕС за оценка на българския напредък, каза, че се е сблъскал с нагласа в стил "целуни ме отзад", когато се е опитал да бъде по-настойчив пред властите какво правят с реформите. "Те си мислят, че така или иначе ще влязат в ЕС", каза Янсен пред "Файненшъл таймс". "Няма позитивен натиск, който можете да приложите върху тях."
И наистина, България бе приета в ЕС през януари. През 2004г. тя влезе в НАТО и изпрати 400 войници в Ирак.

Според някои съобщения от миналата година България е приютила един от тайните центрове на ЦРУ за задържане на терористи и сега специалисти обясняват, че би трябвало Борисов директно да е бил част от този процес, но правителството в София отхвърли публикациите.

"Най-популярният политик в България", както се твърди, Борисов неотдавна основа нова дясна популистка партия и с одобрение от 80% е предпочитан за бъдещ премиер.
"Едно нещо е сигурно...", писа анализатор в България по повод политическия пейзаж в страната, "Борисов е и ще бъде "Силният".

===============================================================================

Близък до разузнаването на САЩ
"Бойко Борисов е колоритен образ, появяващ се често в българските медии и представящ се за очите и ушите на ФБР и Сикрет сървиз в България", се казва в доклада на частната швейцарска банка. "Твърди се, че българската публика има специално отношение към Борисов заради съобщенията, че е приближен на ФБР, Сикрет сървиз и Интерпол."

Посещението на Борисов във Вашингтон през май 2006г., където той се среща с висш служители на ЦРУ и Държавния департамент, изглежда потвърждава това.

Джон Маклафлин, бивш зам.-директор на ЦРУ, участващ в новите договорености с България по въпросите на сигурността, казва, че не си спомня да се е срещал специално с Борисов, но призова да се проявява търпение, когато става дума за страната от бившия съветски блок.

"Те са интересни хора, които искат да помагат и помагат", каза Маклафлин в интервю. "Те все още търсят своя път в света след десетилетия на подчинение пред бившия СССР. Това ще отнеме известно време."

Но новият съюз може би вече изплаща дивидент в борбата с тероризма.

Два месеца след визитата на Борисов България залови камион, натоварен с радиоактивни материали, пътуващи към Иран, както твърди съобщение на агенция "Франс прес" от 23 юли 2006г.
Новият съюз е приветстван от републиканеца от Южна Каролина и член на Конгреса Джо Уилсън, който твърди, че е "наистина влюбен" в България след мониторинга на изборите там през 90-те години. Впоследствие той създава групата за приятелство с България в американския Конгрес.

"Добрите отношения с България са жизнено важни, защото тя е стратегически разположена в Югоизточна Европа", каза той неотдавна в телефонно интервю.

===============================================================================

Другите бази
Неотдавна българска информационна агенция съобщи, че през април от България ще излитат американски стелт бомбардировачи и крилати ракети, насочени срещу Иран.

Но конгресменът Уилсън не вярва САЩ да са изградили базите си в България с цел да атакуват Иран.

"Имаме бази по-близко до Иран и самолетоносачи (в Персийския залив)", посочи той.

Според него България е "постигнала напредък" в борбата с корупцията и посочва приемането й в ЕС.

Но бивш високопоставен служител на ФБР критикува прегръдките на администрацията на Буш с България и, съответно, с Борисов като съюзник срещу тероризма.

"Борисов вероятно е изминал дълъг път, за да се очисти и според мен той беше много по-уязвим за критики през 2005г., отколкото днес", коментира той при условие да остане анонимен.
Служителят допълва че, "администрацията на САЩ направи ужасен избор с кого да си легне в леглото в България. Какъв ужас - изглежда в борбата с терора приемаме помощ от всеки, независимо колко е омърсен".

==============================

10 коментара:

Dani каза...

Хубаво написано, ама какво от това?!!
Керванът си върви...кучетата си лаят!
За съжаление, нищо ново под слънцето!

Marten's каза...

Ние си го избрахме.Ако може служителите изготвили доклада да си преведат "таралеж в гащите" нямаше да хабят и толкова хартия....

frog'n'roll каза...

Наясно съм аз, че полза няма, но от време на време трябва да се показва, за да напомня, понеже силната памет не е от най-добрите ни качества.

frog'n'roll каза...

Между другото, държа да напомня, че тази публикация още веднъж показа, че президентът и ББ се обичат. (Наред с бойкотирането на последните президентските избори от страна на Пожарникаря, знаем qui bono излезе накрая):

Веднага Сирищникът го защити и декларира официално, че тя е "антибългарска кампания" или нещотакова беше. Странно обаче, че не намирам нищо конкретно за това в мрежата, макар че тогава се вдигна доста шум. Хм...

frog'n'roll каза...

П.П. Само Медияпул си пази нещичко, хахах!

Бойко Борисов каза, че това е поръчкова статия, целяща да злепостави партията му ГЕРБ, зад която стоят лидерът ДСБ Иван Костов и депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, също така БСП (и по-специално министър Румен Овчаров, след като вътрешният министър Румен Петков опроверга твърденията в публикацията, а президентът Георги Първанов я нарече “антибългарска” и “обидна”). По-рано в четвъртък, когато статията бе разпространена от български медии, Борисов посочи и интереси около “Топлофикация”, тъй като заподозрените са изнасяли пари в швейцарски банки, но после вероятно се усети, че анализът е правен година преди да избухне скандалът с дружеството.

САНДО каза...

Четейки поста, се сетих за едно интервю с Клаус Янсен . Мдаа, славна държавичка си имаме...

frog'n'roll каза...

Славна ами, за чудо и приказ. Отвсякъде - пребоядисани нахалници!

hinkoff каза...

Ok. въобще съм далече от бойоовист, обаче някой да предложи алтернатива. И. Костов ли! Лайна с барут. Да си спомним само приватизациите на балкан и кремиковци, мизерията предизвикала масова емиграция, че прееба въпроса с лустрацията и т.н. Вярно поне отвори границите че да избягаме. За царе и комунисти да не говорим. Какво остава. Нищо.
Прибирам се в Бг. преди месец, кацам в Бургас, оставам един ден там на гости, разхождам се из града. Разни типове по анцузи с маратонки газят снега, в кишата, размотават се безцелно, разни други брадясали мъже пият ракия посред обяд в някакви бараки на заснежения плаж, масова безработица, нехайство и автентичен да не кажа генетичен мързел лъха от всякъде.
Ще кажа защо може би изглежда, че защитавам бб. това е кефа който ми достави с ареста на Цветанов и съдията. И. Костов не би го направил.

Така че,това е положението фроги. бат байко е тамън дето трябва и в държавата която трябва да му служи. Отделно, че аз лично не бих се прехласвал пред USA медии и коментари, на тях трябва да се гледа доста подозрително и с подробно изследване на биографията на този който прави разни аналии и ременисценции.

frog'n'roll каза...

Росене, липсата на алтернатива не означава, че трябва да си затваряме очите. Няма алтернатива, не си кривя душата. Което обаче не може да ме зстави да харесвам това, което виждам.

А арестът на Цветанов е безобразно погазване на правата и достойнството на всеки човек. Арест по процедурите е едно, филмирана и режисирана демонстрация на простотия е съвсем друго.

frog'n'roll каза...

Между другото, "Конгрешънъл куотърли" е сенатски информационен бюлетин, добрал се до проучване за швейцарска банка. Ако на тази комбинация й викаш подозрителна, при условие, че инфото не е никаква тайна и в Бг, не знам... :P

П.П. Не разбрах защо спомена впечатленията си от странджанските глигани из Бургас. Майната им - селяндури има навсякъде. :)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p >:) :-/ X( :-S :-B B-) :| =)) :-h I-) [-( (:| :-? =D> @-) b-( %-( :@) ~:> @};- (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-X \:D/ :-@ ^:)^ :"> :x :-* =(( :-O :)] ~X( 8-| :O) :-w :-j

Публикуване на коментар