Тръбата - сапунката продължава

11.11.10 г.

 Значи да предупредя - на когото му е омръзнало от мрънкането ми за петролопровода, да не продължава нататък. :)


 Министерството на околната среда и водите (МОСВ) постави отрицателни оценки на доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и на приложения към него доклад за оценка на степента на въздействие върху зоните от Натура 2000 (ОСВ) за инвестиционно предложение „Нефтопровод за суров нефт Бургас - Александруполис" за участъка от нефтопровода на територията на Република България.
Заинтересованата от реализацията на проекта компания „Транс Болкан Пайплайн Б.В. - клон България", съобщи по-късно, че изискването на допълнителна информация е част от процедурата за ОВОС.
Повече яснота по въпроса внесе зам.-председателят на Комисията по околна среда и води в НС Иван Алексиев: „Твърденията на проектната компания „Транс Болкан Пайплайн", че изискването на допълнителна информация е част от процедурата за ОВОС не са верни, тъй като до такава процедура се стига единствено и само при поставяне на отрицателна оценка на доклада, т.е. проекта не отговаря на редица важни изисквания, като мотивите за връщането са подробно описани в писмо на МОСВ до възложителя". Народният представител от ПП ГЕРБ разясни и последващите етапи на процедурата: „Възложителят разполага със срок до два месеца от получаване на бележките да отстрани посочените пропуски и да представи в МОСВ допълнени доклади по ОВОС и по ОСВ за нова оценка на качеството. Срокът за тази оценка е 30 дни след внасянето на допълнените доклади в МОСВ.
Само ако двата доклада бъдат оценени с положителни оценки, може да се пристъпи към продължаване на процедурата по ОВОС - организиране на срещи за обществено обсъждане със засегнатите общини и кметства на българска територия."
„Въпреки че основните ми ангажименти са в София, не съм преставал да работя за интересите на моите съграждани и развитието на моя град и ще направя всичко възможно това, което започнахме заедно да доведем до успешен край", допълни Иван Алексиев.
„След оценката на МОСВ смятам, че вече на всички в страната стана ясно защо хората от нашия регион протестирахме толкова остро срещу реализацията на този петролопровод", коментира областният ръководител на ПП ГЕРБ-Бургас и народен представител Димитър Бойчев.
Информационна агенция КРОСС припомня, че Министерство на околната среда и водите постави отрицателни оценки на доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и на приложения към него доклад за оценка на степента на въздействие върху зоните от Натура 2000 (ОСВ) за инвестиционно предложение „Нефтопровод за суров нефт Бургас - Александруполис" за участъка от нефтопровода на територията на Република България.
В двата доклада има неясноти и съществени пропуски, поради което МОСВ ги връща за доработване на възложителя „Транс Болкан Пайплайн Б.В. - клон България", съобщиха от ведомството вчера.

Такааа... След повече от месец скатаване министерството се "сети да се побара". Мотото му изглежда е По-добре късно, отколкото навреме.
Не зле за сега, но това шикалкавене ме нерви. Ще има да чакаме поне още три месеца - два за отстраняване на пропуските в докладите и още един за произнасянето на МОСВ. И се чудя аз едно нещо: тази ОВОС е възложена на заинтересованата компания - Транс Болкан Пайплайн, а не на трета, независима страна.  Все едно руснаците си я правят на мене си. Тази работа е много съмнителна, както прочее и цялата гнусна история.  Сещам се и че Путин пристига в събота, пак за да ни нахлупи  над очите някакъв "голям шлем", от който нищо няма да можем да видим - Южен поток, Белене, а защо не и тръбата като бонус. Отново.
Източник: Agro-consultant.net
Картинки: Грамофона News


16 коментара:

Nightwish El каза...

Мръсници са!
И е много ясно какво ще стане.

Ама аз мисля да се изнасям - било по суша, било по въздух.

frog'n'roll каза...

Изнасяй се, Ел, изчезвай по каквото там намериш за добре. Докато още имаме останки от суша, някакъв си там лукойлски въздух и море. Все още имаме.

Nostromo каза...

За да бъде прието нещо, то трябва да мине по една предварително отиграна политическа схема:

Първо - всички го отхвърлят. Колкото по театрално, толкова по-добре. (Пример: комунистите не искаха в НАТО, не искаха и в ЕС. Сега сме вътре и те са най-големите подръжници на европейското благо, а президент ни е най-големият комунист сред хейтърите на европейските структури!)

Второ - в съответствие със световните процедури започваме да правим проучвания. Наемат се фирми, които да оценят проекта. Първата оценка се отхвърля задължително! Не може толкова театралничене да се заличи с едно приемане на първо разглеждане, а и все още сме по средата на второ действие.

Трето - ей на, вижте сега, направени са оценки, оценките казват, че всичко е наред, няма как да не го бъде. Завесите падант. Едни пари отиват в един джоб и някой лежи на плажа в Бора Бора, докато други си правят мазутени бани в БурГаза-Газа.

Схемата е толкова отигравана, че само един прост народ не може да я види.

frog'n'roll каза...

Ностро, уж не съм особено проста и виждам схемата, но все се надявам да се провали. Не знам вече.

Ondine каза...

Аз понеже нищо не разбирам от тръби....само да те похваля минавам!
Браво!Поздравления!:P :D

Musical Universe каза...

- ******* ** *****!
Извинявам се за острия тон!

frog'n'roll каза...

Данке, Онди, данке - ти си една възпитана гостенка, уважителна и куртоазна, пхапхапхаааа! :))
Бе то кой разбира от тръби? Аз поне не познавам такива хора. Ама разбирам от страховити снимки. Направо са си апокалиптични! :(

Юни, без извинение, без!

Valkocompany каза...

Ностро си е прав. Но най - важната новина в момента за Бургас е превръщането на съсипания от Дражев стадион Черноморец в ЧЕРНОМОРЕЦ АРЕНА. Ще бъде пълно и точно копие на Аякс Арена :)
http://newsroom.cisco.com/dlls/2007/eKits/amsterdam_arena.jpg
Тогава и Ю Ту можем да очакваме :)

frog'n'roll каза...

Ахахах! Ама ти го вярваш това, а? За стадиона де, понеже Ю Ту са евентуално следствие.
На Митко Събев му намазаха ските това лято. :)

frog'n'roll каза...

П.П. И да ти кажа, Валко, това НЕ Е най-важната в момента новина за Бургас. Моята класация е малко по-друга. :)

Фроги,Путин в момента не случайно е в Бг,калкото и да не искаме това да се случи,на властимащите и най-вече на Сюъза не им пука за нас и за вас и за последствията на хората в Бс и в Бг....

frog'n'roll каза...

Силве, аз съм от най-дебелоглавите русофоби и мразя Путин и в червата, но дори аз трябва да му призная, че той си гледа неговата работа и неговите интереси, понеже точно това му е работата. Той не ни е виновен. Не е длъжен да му дреме за нас - нашият министър председател не се казва Путин.

frog'n'roll каза...

Мдааа... Такива ми ти работи, дарагие таварищи, - безумно скъпи и сериозни. Безумно сериозни. :(

Снощи премиерът на Русия Владимир Путин пристигна на официална визита в столицата, за да се срещне с българския си колега.

По време на визитата двамата обсъдиха следните проекти: "Южен поток", АЕЦ "Белене" и "Бургас - Александруполис".

По проекта за нефтопровода „Бургас - Александропулис" руската страна е изказала разбиране, заяви премиерът Борисов. „В момента тече ОВОС, нека оставим специалистите да се изкажат докрай", каза Борисов.

В началото на седмицата от екоминистерството дадоха отрицателни оценки на доклада за оценка на въздействието върху околната среда и на приложения към него доклад за оценка на степента на въздействие върху зоните от "Натура 2000".

В събота от фирмата изпълнител на проекта „Транс-Болкан Пайплан" заявиха, че очакват крайното становище на МОСВ.

По отношение на "Южен поток" снощи България и Русия подписаха споразумение и устав за създаване на съвместно акционерно дружество - "Южен поток - България", което ще отговаря и стопанисва газопровода. Руският премиер изтъкна, че печалбата за България от газопровода ще е над 2 милиарда долара. От своя страна българският му колега заяви: "Представяте ли си сега да имахме постъпления от 2 милиарда".

Путин и Борисов са се договорили до края на годината да бъде подписан техническият проект за изграждането на АЕЦ „Белене. Относно крайната цена за централата, Путин заяви, че са готови да я назоват още сега, но не биха го направили, защото трябва да се съгласуват с българската страна.

Фроги,всичко което предрече по отношение на проблема се случва....гадна работа,какво и да обясняват...

frog'n'roll каза...

Ох, Силве, то се виждаше ясно и без да хвърлям боб. Въпросът беше не какво, а колко. И с колко. :(

Анонимен каза...

Индианците са казали: "Чак когато всички реки пресъхнат и всички дървета изсъхнат, чак тогава белият човек ще разбере, че парите не стават за ядене" :(

:)) ;)) ;;) :D ;) :p >:) :-/ X( :-S :-B B-) :| =)) :-h I-) [-( (:| :-? =D> @-) b-( %-( :@) ~:> @};- (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-X \:D/ :-@ ^:)^ :"> :x :-* =(( :-O :)] ~X( 8-| :O) :-w :-j

Публикуване на коментар