На нов глас: "Сеятели на рабски чувства"

2.01.11 г.

Алеко Константинов

В брой 155 на в. "Мир" от 30 септември четем следующото антрефиле:
"С удоволствие се научаваме, че г-н директор-режисьорът на народния театър "Сълза и смях" е говорил с г-на военния министър по въпроса за запрещението на военните да посещават Беседата и този въпрос е почти уравнен. Военните ще могат пак с удоволствие да присъстват само на представленията на трупата "Сълза и смях". Г-н военният министър, като е имал пред вид духовната полза, която оказва драматическият театър на цялото ни общество, и като съзнавал, че запрещението на военните да посещават представленията на трупата може зле да се отрази на материалните и социалните интереси на едва вьзникающия наш народен театър, обеща, че ще направи едно изключение само за народния театър "Сълза и смях", който няма още свое специално помещение. Ние с особено удоволствие ставаме отзив на този радостен слух. Г. военният министър и в този случай показа своя патриотизъм, като се обеща да направи всичко зависещо от него, за да насърчи това възраждающе се у нас дело. Дълбоко сме убедени, че любителите на народния ни театър, който е непричастен в този инцидент, членовете на трупата и самите военни ще благодарят на г-на военния министър за това негово решение, към които благодарности и ние горещо се присъединяваме."
Прочиташ това антрефиле и просто не знаеш – да се чудиш ли на неизмеримата му глупост или да се възмущаваш от рабските чувства, с които то е преситено! Как? — Предлагат на столичното общество и на господа военните с радост и ликувания да благодарят на г. военния министър – защо? Защото бил съблаговолил да разреши на военните да посещават само представленията на трупата "Сълза и смях", като имал предвид духовната полза, която оказвал драматическият театър. Бил разрешил! Ами че ний ще попитаме: кой е дал право на военния министър да се разпорежда с частния живот на военните и да им предписва или запрещава посещението на тези или онези обществени и частни заведения? Офицерите не са бебета на министъра, та да следи той за всяка стъпка в техния живот. Ами че утре може да му скимне да запрети на военните да си купуват захар и ориз от магазина на Георги Паница или да им запрети да посещават градината "Дълбок зимник", защото името на съдържателя е К. Панов... И бившият военен министър г. Савов се опита да отдели офицерите от влиянието на обществото и беше им запретил да посещават кафенетата и ресторантите, но твърде скоро съзна бездънната глупост и престъпната дързост на своето разпореждание и побърза да го отмени. Разрешил бил на военните да посещават само "Сълза и смях", значи ще им запрещава да посещават операта? Е, тогава где ще заповяда да удовлетворяват военните своите потребности за музика, где ще развиват слуха си, где ще облагородяват чувствата си? В шантаните ли? Или при кючеците?
"Г-н военният министър и в този случай показа своя патриотизъм." Где е тук патриотизмът бе, рабска душа? Туй ли, че военният министър със своето капризно разпореждане иска да отврати военните от естествените им наклонности и вкусове и да ги накара зор-зорана' да посещават "Сълза и смях" и да не смеят да слушат операта. Чунким много пъти имаме случай да се насладим на добра музика и пение, ами да пропуснем и този случай с оперната трупа, па да си слушаме "Зелен листец"... И туй било патриотизъм! Благодарим. Или може да е за това патриотическо, защото посещението на офицерите ще прибави няколко лева в джобовете на актьорите. Е, за това ли ний трябва да ликуваме и да благодарим на г-на военния министър? Мерзко раболепие... Но не е виноват военният министър, виновати са рабските натури, които ближат праха на нозете му.
Народният театър няма да се повдигне чрез любоугодничество пред силните, а чрез труда и дарбите на актьорите. Никакви предписания не могат да вдъхнат любов към драматическия театър. Ако българите късат от залъка си, за да жертвуват 50 000 лева за столичния театър, актьорите са законно и морално задължение с труд и любов към призванието си да оправдаят тая жертва, а не да се изтягат цели шест месеца под предлог, че изучават драмата на Франсоа Копе "За короната" и чак след три месеца да се сетят, че трябвало костюми за тази драма. Толкоз за сега...
Ето ви и друг образец:
В брой 3 на в. "Прогрес" от 30 септември срещаме в подлистника "Едно мирно тържество" следующия пасаж:
"Начева се четението на рескрипта от негово царско височество, който изразява високата си благодарност поету за неговите трудове. В най-ласкателни и горещи слова Той му честити празника и същевременно го награждава със звезда и кръст II степен за гражданска заслуга... какъв голям и скъп подарък за един поет... Сънувал ли е Вазов за такава щедра и висока милост, за такъв отличителен знак! Не, не е сънувал и не е можел да сънува... Радвай се, поете, радвай се и ти, благородна майко негова, че си родила на България такова чедо..."
Какво е туй? Ради бога, кажете ми, какво е туй? Аз пак ще попитам: бездънна глупост ли е туй или мерзко раболепие на една нещастна рабска душа? Груба подигравка ли е туй с ордените или е кръвно оскърбление на поета Вазова? "Сънувал ли е Вазов за такава щедра и висока милост! Не, не е сънувал и не е можел да сънува... Радвай се, поете, радвай се и ти, благородна майко негова..." Като четеш тия редове, ще помислиш, че се е събрал, всемирен конгрес от поети и писатели и е провъзгласил г. Вазова за величайши поет на всичките векове. Па даже и това величайше щастие не би оправдало рабския дух на такъв телешки възторг, защото един велик поет не само че може да сънува, но и ясно да съзнава своето значение. "Какъв голям и скъп подарък за един поет..." За кое приказваш ти, жалък драскач? За звездата II степен ли? Туй ли е скъпият подарък за един поет? Не ли е срам, не ли е грях, господа, да пишат подобни гадости в един вестник, който носи хубавото име "Прогрес"? Вазов сам си е звезда, звезда литературна, и никакви звезди с истински или фалшиви брилянти не могат да отличат неговите заслуги, като се вземе във внимание, че някакъв си Георги Живков, като има всичките първостепенни ордени, носи и ордена I степен за храброст...
Жал ни е, че сме принудени, да кажем горчивата дума за един добродушен човек, но това е наш дълг. Ако подобно излияние бе казано в частен разговор, кой щеше да му задиря, но това се пише в един вестник, който се пръска по градове и села и дава духовна храна на неукрепналите в самосъзнание грамотни хорица, едва що избавени от рабското иго.
Печално явление!

София, 1 октомври 1895 г.

34 коментара:

nana каза...

Прибягвайки до крайните мнения и изказвания в обвинителен тон , мога само да се опитам да противостоя на желанието да бъде опорочено мнението изказано от даден човек.Какво лошо има тук че е изказана позиция , че е направен опит да се защити чрез творчество като отношение спрямо проблемите на ежедневието ни.Винаги ще има някой на когото не изнася дадена теза.Но нали всеки има право да каже какво мисли по въпроси засягащи всички ни.

frog and roll каза...

Ъъъъ... Лиле, трудно ти следя мисълта. :) Добре, че днеска ти видях изказването в е-вестник, в защита на сегашното управление, та ми просветна, че твоята работа е "гузен негонен бяга". :Р

Nostromo каза...

Едно към едно. Сега все едно чета коментара на Иво Инджев по повод награждаването на Батков от президента-слънце.

Фрог, я го дай по-оптимистично. Ясно, че няма да е такова, но човек преди да приеме смъртта, минава през различни периоди на отхвърляне и самозаблуда. Давай да си представим, че сме на концерт на Металика, а подгряващата селска група е AC/DC. :D

frog and roll каза...

Ми за това допълних заглавието, Ностро, понеже е едно към едно, пък и точно затова го пуснах. :) Оптимистичното е, че след 5-6 месеца идва лятото и, дай боже, много селски групи. :))

П.П. А хленчещото ченгенце Инджев и с маша не го пипам.

Nostromo каза...

И хленчещо е, и ченге, но е един от малкото "официози", които с хленча си дадоха трибуна на факти, които иначе щяха да потънат в небитието.

frog and roll каза...

Факти-макти, най-големият факт за него е, че той ни лъга в очите и с каквито и писания сега да си посипва главата и да замазва, мен ме е гнус. Не прощавам тези неща.

Dani каза...

Фроги, честита Новата :)
И вярно :след 5-6 месеца идва лятооооо !
Прегръдки, да си здрава и да правиш това, което ти доставя удоволствие!

frog and roll каза...

Честита, Дани, благодаря :) Пожелавам ти от всичко - по много. :)

Aquawoman каза...

Фрог, за много години! :)

Бъди истински щастлива и дано Новата те дари със всичко, което и поискаш!

Unknown каза...

И без петел съмва, както и без обслужващи народни будители като Инджев Големият брат си разиграва коня както си иска в нашата мила родна страна (не е смешно)
Спорна година и многоздраве и радост, Фроги! :)

Musical Universe каза...

Много дълго бе, Фроги! ;)
Честита и успешна Нова година!
Да си усмихната и весела!
:)))

september-silvia каза...

За много години бейби,бъди здрава и щастлива,много усмивки и настроение,незабравими мигове и много любов ти пожелавам през 2011година:)

frog and roll каза...

Благодаря ви приятели, благодаря. :) Хубава да ви е годината и на вас, и на всички, които прескачат насам.

П.П. Юни, мога да намаля шрифта, за да изглежда по-малко, ама тогава други може да не нацелят буквите. :Р

Анонимен каза...

Честита нова година, Фроги! :D :D Признавам, че не прочетох текста, но се радвам че пак подскачаш от листо на листо като фурия и че пак си на линия след алкохолното ти напиване (за което вече се носят легенди, хихи, шегувам се) :Р :)

frog and roll каза...

Клюкарите ще си платят! С още едно напиване. :Р

ЧНГ, Ламоте, жив и здрав да си, за да ти се радвам. :))

Unknown каза...

ЧНГ Фрог,

желая ти по много от всичко :)

frog and roll каза...

Тъпкано да ти се връща, Емо. За много години :))

За много годинкии, Фрогиии:)Много здраве, много късмет и още повече музика да звучи :) "Нашта компания поздравява вашта с песента- Фор мени иърс, Фрог"..:DDDD

frog and roll каза...

Аааааааа! Ти се завърна от под кривата круша. :))

Да ти е спокойна годината, Ирония, и по-малко черни котки да ти минат пътя. :Р

Musical Universe каза...

Сега...хммм...ако гласувам за теб пет пъти в Блог на деня, с какво точно ще ми се отплатиш и ще бъде ли придружено с бира?

Nostromo каза...

Йеее, отиваме да гласуваме под строй!
Ама първо кажи за бирата. :D

Musical Universe каза...

Я марш да гласуваш, явно че Фроги пържи картофи в момента и е заета.
:D

frog and roll каза...

Подкупни алкаши такива! :))

Получавате течен рушвет, за да не останат уличаващи доказателства - бира, боза, компот, тва-онова... И се унищожава на място! :Р

Nostromo каза...

Готово. Аз гласувах 14 пъти по 14 бири от по 2,5 литра и 14 компота от ягоди. А кво е "тва-онова"?! :D

frog and roll каза...

Ъъъъъ... Айрянче, мастика, мохито, "Тройной", камилско мляко - по избор и предварителна заявка. :Р

П.П. Ама аз много я харесвам Акулата и ми е леко неудобно.

Nostromo каза...

О, и аз я харесвам ама си трае и нищо не казва за компот. :D

Nightwish El каза...

Подмазвачи! Пияндета!
Аз съвсем благородно ще постъпя и ще гласувам без да искам никакъв алкохол в замяна.
:)

Nostromo каза...

Ел, ще ти пратя Юни да те ступа! Заради теб Фрогито няма да ни черпи вече! :/

Nightwish El каза...

Абе вие си пийте..кой ви спира?
То и без това не работите нищо като ви гледам.
По цял ден спамите, мързеливци такива!
:D

Nostromo каза...

В своя защита ще кажа, че Юни спами повече от мен! :Р

frog and roll каза...

Не стига че пияндета, ми и се топите едни други. :Р

Ел, не се прави и ти на света вода ненапита, като не жулиш компоти - един шоколад и ще си намериш майстора. :))

лъчо каза...

Даа...! Алеко Константинов просто е изпреварил времето с около един век! Ако живееше в днешно време, представям си какво щеше да пише за днешната преса!

лъчо каза...

Що се отнася до военните-не е много прав да се възмущава! Такива са били военните закони тогава и военните устави. Чел съм, че на младите офицери по това време дори им е било забранено да сключват брак до определена възраст.

frog and roll каза...

Нищо ново под слънцето. Манталитетът е непроменен, какво да говорим, само времето и хероите са други.
Лъчо, нямам никаква представа от сто годишни военни устави, но проблемът на Алеко е малко по-друг, мисля. :) Защо само този театър? И какви са истинските съображения?

:)) ;)) ;;) :D ;) :p >:) :-/ X( :-S :-B B-) :| =)) :-h I-) [-( (:| :-? =D> @-) b-( %-( :@) ~:> @};- (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-X \:D/ :-@ ^:)^ :"> :x :-* =(( :-O :)] ~X( 8-| :O) :-w :-j

Публикуване на коментар