"Джем/джам", "дзифт" и на баба ви фърчилото

12.03.11 г.


"Тренировъчни упражнения и диктовки по български език за 1 клас", М. Цветанова, Е. Сергеева, М. Стефанова, изд. "Слово", ВТ.

Снимките са скапани, но ще обясня:

Стр. 69


Продължете кръстословицата, като откриете думите: 
а) малък оркестър за изпълнение на забавна музика
б) човек с много нисък ръст; 
в) гъста непроходима гора, в която живеят хищни зверове и отровни змии.

а) дж_ _
б) дж_ _ _ _
в) дж _ _ _ _ _

Аз, дето съм чувала за джем сешън, но не съм очаквала подобна задача за първокласници, се сетих след половин час, какво остава за седемгодишно дете...


А следващото е още по-хубаво:

Стр. 72 или там някъде





Направете подборен препис на думите с дз:
подземие, бразда, дзън, ваза, дзънкам, грозд, дзифт, жезъл, изток, дзъркам и тъ-нъ.



Представете си следния диалог (действителен):

- Госпожо, а какво е дзифт? Нали има такъв филм? Какво означава?
- Ами... деца... не зная. (ЗНАЕ, но не може да го каже).


Мдаааа...

13 коментара:

Unknown каза...

Дзифт е асфалтова дъвка. Чист битум.Продаваше се на буци на времето, които се топяха и ползваха за хидроизолация и пр. работи...
Чупехме си парченца и ги дъвчехме, викахме му черна дъвка...дзифт...по-късно научих, че някъде из страната,така викали на тази дъвка, а сигурно и на асфалта :)
Така, че не е мръсна дума, обясни им спокойно :)

Точка каза...

Помагалото е съобразено с интернет(гугъл) ориентираното младо поколение, Фроги. :) Простичките думи като джоб вече не са интересни.

Ако изобщо може да ти прозвучи като успокоение, това е едно най-кадърно направените в цялото изобилие, бълвано от издателствата. Има и по-трагични примери, дори и в учебниците им.

frog and roll каза...

Кръстю, не бях аз. :) При търсенето излязоха определенията лайна и смес от асфалт и чакъл за застилане на пътища, или нещотакова. Не съм гледала филма, но останах с впечатление, че заглавието му е основано на първото тълкуване. Плюс това човек не може да знае абсолютно всяко значение на странни думи, които е чул за първи път и то като филмови заглавия. ~X(

frog and roll каза...

Точе, това не е успокоение за малоумието на всички писачи на помагала и учебници. :D

Точка каза...

Което води към основния въпрос от доста години вече: кому са нужни толкова много варианти на учебници и помагала? Не е този начинът да се намира работа на всички издатели и на всевъзможни дружинки, нарекли се за благозвучие "Авторски колектив", защото наред с учителите и родителите, децата си остават най-потърпевши.

cellfourteen каза...

Объркаха ми се ценностите с този дз*фт :) И досега си го схващам като хидроизолация, а не по-якия начин да се каже лайна %-(

frog and roll каза...

Точе, работата с издателствата на учебници и помагала е много дебела и трябва да има за всички, и всички се натискат. Е, не чак по равно, но поне по братски. Това е ключът от бараката. >:) От друга страна пък монопол в държавите поръчки си е страшно решение на проблема, щото нали точно така ще стане, ако има само по един вариант.



Петьо, аз, както и много други хора, чухме тази дума покрай филма. (~~)

Божо каза...

дзифт винаги съм го знаел като смола, по точно тая черната смола, която слагат за да залепне асфалта.

frog and roll каза...

А, Божо! :) Май ще излезете повече, отколкото предполагах, които го знаете така. Ама все пак това дума за първокласници ли е, питам се аз. *-:)

frog and roll каза...

И изобщо разчитам на тези от вас, които сте гледали филма, да ме светнете като как, аджеба, е употребено заглавието му. Понеже аз само се догаждам заради старата история с лайнарката. =))

В какъв смисъл го предлагат на драгия зрител? :-B

Unknown каза...

Аз наскоро разглеждах учебник за 4-ти клас по история - %#@*&%:"

frog and roll каза...

Емо, другите не са по-добре. :D

Министърът по едно време се закани да маха "бисерите" и недоразуменията, но ще я свърши като кучето на нивата. И как иначе, като това зависи от същите тези "експерти", които са одобрили калпавите учебници. Първо трябва тях да поразчисти, но не би. :@)

Анонимен каза...

Благодаря,че ни помогнахте да решим задачката:)))

:)) ;)) ;;) :D ;) :p >:) :-/ X( :-S :-B B-) :| =)) :-h I-) [-( (:| :-? =D> @-) b-( %-( :@) ~:> @};- (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-X \:D/ :-@ ^:)^ :"> :x :-* =(( :-O :)] ~X( 8-| :O) :-w :-j

Публикуване на коментар