30 day book challenge, поредна

24.05.11 г.

Ламоте, влачи, от мен да мине.
:P



Любима книга: "Властелинът на пръстените" на Толкин.

Най-омразна книга: "Дон Кихот" на Сервантес;  всички умници, които ме учат как да живея, от рода на "Как да бъдем себе си" или нещотакова (сега си го измислих това заглавие, но е ясно).

Книга, която ви кара да се смеете високо: "Понеделник започва в събота" на братя Стругацки,  всичко на Пратчет.

Книга, която ви кара да плачете: Не се сещам за такава. Но много ме натъжава разказът "Ванка" на Чехов.

Книга, в която бихте искали да живеете: В "Хрониките на Амбър" на Зелазни.

Любима книга от детството: "Билбо Бегинс или до там и обратно" на Толкин.


Книга, която може да цитирате: "Гъбарко" на Батко Златко. Под един вековен бук, много надалеч от тук расла гъбичка с калпаче. Често виждах я да плаче. Сърдеше се тя, че всички... и тъ-нъ.

Книга, която ви плаши: Колебая се между "Гробище за домашни любимци" и "Сейлъм'с Лот", все на Стивън Кинг. Изкараха ми ангелите!

Книга, която ви отвращава: Някаква си там "Плейбоят", не знам автора, а и не ми трябва. Започва с групово изнасилване на някакъв баровски купон. Изхвърлих я на мига.

Книга, която промени живота ви: "Фараон" на Болеслав Прус (не Марсел) - прочетох я в 3 клас, хаха,  и единственото, което разбрах, беше, че нататък много трудно ще чета детски книжки. Така и стана - без да съм чела "Винету". :) :) :)

Книга от любим автор: "То" и "Дългата разходка" на Стивън Кинг (обичам го него), "Хрониките на Амбър", "Името на Розата" на У. Еко, "Резерватът на таласъмите" и "Градът" на Клифърд Саймък, "Аз, Клавдий" и "Златното руно" на Р. Грейвз, "Фарс или никога вече самота" на Вонегът, всичко за Света на Дискъ... А бе има още много, много...

Книга, която описва живота ви: Е няма. То пък и един живот...

Книга, чийто герой наподобява вас: Бе не знам. Май си мязаме по нещо с Карбовски и Дилов-син (ама не фъфля). Сигурно затова не мога да ги трая. :D Но пък и те са герои от един друг филм.

Книга, в чийто главен герой искате да се ожените/омъжите: За единия от главните герои от "Истината за Metallica" на Джоел Макайвър (благодарности, Ел). Сещай се кой е, защото е страшна тайна. :P

Първата книга, която си спомняте да сте прочели като дете: "Гъбарко" на Батко Златко или "Мунка, малката маймунка" на Николай Зидаров. Не помня точно.

Най-дебелата книга, която сте прочели: 2 в 1 брои ли се? Ако се брои - някоя от последните издания за Дюн на Франк Хърбърт. Ако не се брои - "Шест бона кеш" на Джеймс Елрой. На 100% има и други, но тези ми идват на прима виста, понеже са ми пред очите в момента.

Най-кратката книга , която сте прочели: Не се сещам. Вероятно някоя стихосбирчица.

Книга, от която ви е срам че я харесвате: "17 мига от пролетта" на Юлиян Семьонов. Верно ме е срам, ама пък Мюлер е готин пич. :)

Книга, която ви възбуди: Такеши Ковач, героят на Ричард Морган, си го бива не само в героичния екшън, ммм...

Книга, която сте прочели най-много пъти: "Билбо Бегинс". И ще продължавам!

Любима картинка на книга от детството: Илюстрациите на "Гъбарко", на Вадим Лазаркевич. И на "Пинокио", на Марайа, до колкото си спомням.

Книга, която планирате да прочете: Сонетите на Шекспир, но не знам до къде ще ги докарам. :)

Книга, която казвате че сте я прочел, а всъщност не сте: "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" на Робърт Пърсиг. Ама излъгах само веднъж, преди около 100 години. Още ме е срам. Но така и не мога да си наложа да я прочета. :)

Книга, съдържаща любимата ви сцена: "Макбет", първо действие, първа сцена. :D

Любима книга, прочетена в училище: "Маминото детенце" на Любен Каравелов.

Любима нехудожествена книга: Публицистиката на Ботев. И на Каравелов.

Любима художествена книга: А сега де... Малко ли са горе? Ако са малко, все ще добавя нещичко още. Добре де, айде още една - "Сътворението" на Гор Видал.  А! И поредицата "Отровите на короната" на Морис Дрюон.  :P

Последната книга, която прочетохте: Нова ли? "Истината за Metallica".

Книга, която в момента четете: Нещо не ми се четат нови. Иначе съм се обградила за препрочитане с "Американски таблоид" на Джеймс Елрой, "Трудно е да бъдеш бог" на Стругацки, "Зрялата възраст на крал Анри ІV" на Хайнрих Ман и "Черният обелиск" на Ремарк. Хващам ги според настроението. :)

Книга, която обичате да дискутирате на кафе: Ама че въпрос. Ми то ако е на кафе, няма да има време бе!  Пък и какво да им се дискутира на книгите? Какво е искал да каже авторът ли или що? Ми той си е казал каквото е решил. :P

30 коментара:

Milena каза...

Знаех наизуст само един сонет на Шекспир и сега като припомни се опитах да се сетя и май не си го спомням. Беше нещо такова:
"очите й не са звезди,
не може устатай с корал да се сравнят.
Тя няма бяла като перла кожа,
а гарванови плитки, смугла гръд.
Не бели рози-пищни и богати,
не алени са нейните страни.
Ухае тя, но с нежни аромати,
едва ли би могла да се сравни" и т.н.
Бе аз много си спомням:P

Дзена и мотоциклета съм го чела. Не е лоша.:)

frog and roll каза...

Хех, Миленка, признах те! Бравос! :D


Бе забравих да включа любимеца на жените - Казанова! И него го обичам. :x

. каза...

Книги, обичам книги, а твоят подбор (от всичките дето прочетох досега) ме най-радва. Като изкючим флейма по Сервантес. Ма видя ли Макбет и Фараон и то споменати с много добро аз се разтапям от кеф. Класацията щеше да е по-яка само, ако го имаше "Швейк" иначе си е перфе :)

frog and roll каза...

Е виж сега, трубадуре, не може всичко да ни е идеално - още не са ни пораснали крилца. O:-)

Анонимен каза...

Зен или изкуството... ще те изкърти. Задължително я прочети. Доколкото те познавам от това, което пишеш в блога, тя ще ти стане любима за цитиране на кафе.
Аз така и не успях да се насиля да прочета нищо за хобитите. Започвала съм, 100 страници изчетох и се отказах. Но кой да знае... Може някой ден да прочета този епос.
А това за Дон Кихот? Защо така жестоко?
ПС: Аз верно съм социопат, обаче защо вечно ме подминават в такива инициативи? Аз за литература си умирам да говоря. Другото, за което си умирам да говоря е себе си.

Nostromo каза...

Хах, едно съвпадение с плашеща книга. :)

За любимата ти книга, прочетена в училище, ще кажа само, че получих гърчове, като прочетох името й. :D

Lammoth каза...

Билбооооооо! :x как не го споменах, леле,:">

Фроги, ех, знаех си, че ще споменеш и Хетфийлд по някакъв начин.

"Трудно е да бъдеш Бог" и "Понеделник започва в събота" ги имам в една книжка заедно, и според мен това са най-добрите неща на братята.

Имаме бая общи любими автори :)
Срам ме е, че не съм чел Умберто Еко :"> Сигурно само аз не съм го чел.

и верно, защо мразиш Дон Кихот, ве Фроги? :p

frog and roll каза...

Виктория, може да сте прави с Миленка за "Дзен...", но човек трудно си избива от главата някои предразсъдъци. Вероятно тогава ми е било рано да я чета, не знам. Може и на теб да ти е било рано за хобитите. :p А "Дон Кихот" го четох в училище и реших, че е глупак, да ме прощавате за светотатството. :D Ама тази щафета е по желание - който иска, не е адресирана специално. Говоря на Ламот, понеже при него я видях първо, а и той веднъж прояви интерес към моите четива. Хайде, захващай се и ти. :)

frog and roll каза...

Хехе, Ностро, "Маминото детенце" е супер. "Българи от старо време" - също. Бе той, Каравелов изобщо си е супер. И много зъл - само да му видиш другите неща... >:)


Ламоте, "Името на розата" е най-леката му книга. Съветвам те да не хващаш другите, преди да си загрял с нея. :) И много правилно - не може без мистър Хетфийлд. :D

Анонимен каза...

Спомням си едно море, на което бях помъкнала "Махалото на Фуко". Четох я през цялото време на пътя до Бургас, след това я затворих, отидох да попитам кога ми е автобуса до Синеморец, след това седнах на една пейка и четох докато ми дойде автобуса. Това е едно от редките ми пристрастявания към текст. После, като стигнах в Синеморец, си я четях бавно, да не свърши бързо, щото после какво ще правя като свърщи? Много се радвам да намеря фен на Умберто Еко. :)

frog and roll каза...

Еееее, щом си го разнасяла по почивка, ти си къде по-напред от мен в пристрастеността. :D Най-"сериозното" ми мъкнене на плажа е "Хари Потър" 5, 6 и 7, но само като обем и тежина е сериозно. Иначе си нося тънко фентъзи, понеже вървя пеш до там и обратно - 4+4 км, а мъкна и бутилка замръзнала вода. :) "Господарят Демон", "Ах, тази Алиса", "Дървото на вси светии", "Повече от човешки"... такива неща. На плажа се разсейвам много и не ми е до Еко - той изисква пълна концентрация. ~:>

Ondine каза...

~:> Аз съм явно много проста!Изобщо не мога да помня имена на книги,камо ли и авторите им :"> Обаче като гледам от по-горе изброените 90% съм чела >:)

cellfourteen каза...

Преди време "Дзен..." си я купих в много, ама много съмнително състояние от един пич, опънал найлон с отбрани заглавия на тротоара. Страниците са пожълтели до половината и имат странен мирис. Тази книга с това я асоциирам за съжаление и съм я оставил да отлежава вече с години. Някой ден и аз ще я прочета :)) А Билбо Бегинс и на мен ми е любима детска, повече от Карлсон, човечето е по-симпатично =D>

Valkocompany каза...

Сонетите на Шекспир ;)Всяка година ги отварям ;))Но са за театрали,най - вече режисьори ;)

Nightwish El каза...

За кой ще се жениш ве? Не те давам аз току-така!
;) :x
Тоя Гъбарко имам спомен да съм го рисувала, щото ми висеше на стената една драсканица...
А началото на юни се навършват точно двадесет години, откакто за първи път разлистих Властелина и бях тотално покосена от тия непослушни орки...

Хубава щафета, ама друг път ще ви чета по-подробно.
;;)

frog and roll каза...

Онди, повечето от изброените са си класика, по един или друг начин, а класиката означава доказано качество и масово четене. Мен за какво ме е страх да захвана нещо ново - ми като съм пристрастена към качеството, започвам да капризнича и претендирам, и зарязвам започнатото. ~:> ~:> ~:>


Еееее, Петьо, знаех си, че все някой ще ме разбере за проклетата книга! И за Билбо! :D


Валко, не са при мен, затова им се каня. Когато ги получа - не знам, не знам. :-/ Ама се презастраховах за това, когато ги споменах, де. Между намеренията и свършеното има голяма разлика. Междувременно, докато ги получа, мога за хвана Елфа за... ъъъ... книгата. :D


Ел, ще се женя за когото си искам! Работата е готова на 50% - само остава той да ме поиска, хахххх. :@) А Гъбарко и аз съм го рисувала, ама как се казваше тая техника - с едни резци дълбаехме балатум. Литография? Е не помня. :-?

Анонимен каза...

леле Фроги, подкрепям те за Пруст много. в някаква не съвсем връстна възраст четох "Еманципантки", а "Фапаон" дълго времеми беше почти настолна (почти, щото обемът и не ми позволяваше да я разнасям и в транспорта). много готина класация :)

Анонимен каза...

оф, Прус де

frog and roll каза...

А, мерси, Тоте. :) И твоята ми хареса. =D>

Само да възразя, че не е класация, ами първото, което ми дойде на акъла. В последствие ми изскочиха още страшно много, чак се ядосах на мене си. Но пък от друга страна, ако се хващаме да изброяваме всичко любимо, ще се образуват километрични чаршафи, които никой няма да има нерви да изчете до края. :D

Бо каза...

и аз се ядосвах за същото, но си много права за дължината :)

frog and roll каза...

Поне така, на прима виста, става много любопитно, Бо. :) И всяка публикация по темата е неповторима и интригуваща. :-B Ако е искрена обаче. Понеже се пръкна и една лигня, която малко ме възмути, но си затраях - всеки сам си преценява дали да се прави на интересен (не знам защо) или да бъде честен. Но и хората не пасат трева и виждат. ~:>

П.П. Не визирам тукашното "постоянно присъствие" и другите ми гости, да знаете. Много ви ценя и харесвам. @};-

Бо каза...

е да, фроги, ама пък лигните разтоварват. пък моите постове редовно са лигни, аз възмущавам ли те? :D
иначе.. като се замисля ми се ще повечето хора да не бяха писали на прима виста. не за друго, всички имате толкова много идеи за различни книги, които никога не са ми попадали дори по допирателна, че приветствам всяка възможност за ограмотяване :) ^:)^

frog and roll каза...

Ъъъъъ... Бо, малко ми е неудобно, но нещо съм те пропуснала. :"> Или поне не сещам, или не знам, че си ти. В блогспотския ти профил виждам блог без публикации. Я веднага да излезеш от нелегалност! :p

Бо каза...

Бо=totenlicht. сори, ма редовно ме логва с който си иска акаунт :))) ~:>

frog and roll каза...

Хе, правилно предположих, но не исках да рискувам. :p Ти, като едно постоянно присъствие, влизаш в послеписа ми, офкорс. :D

Плюс това говорих за откровена и неуместна позьорщина, поне аз това виждам. Ламот е линкнал различните ни отговори на въпросника. Разгледай ги пак и се сещай сама като кой, аджеба, е говорил само за да се направи на интересен. Не виждам какво да го коментирам повече при условие, че не го познавам, пък било и виртуално. ~:>

Анонимен каза...

За всички фенове на Умберто Еко - поздрав с тази публикация: http://www.webcafe.bg/id_1074494850_Sancta_simplicitas

frog and roll каза...

Хм, пописващата внучка на товарищ Гриша Филипов, много благодарим за което. Да й имам самочувствието. :p

cinemascrotum каза...

Евала за първото място. Билбо Бегинс също е култ - добре, че беше комикса в "Дъга", че да разбера за тоя палавник.
Обаче детската книжка за мен е "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада". :)

Nightwish El каза...

Честито, Фроги!
Аве що непрекъснато съм заобиколена от купища деца и толкова ми е весел живота?
\:D/

frog and roll каза...

Скротуме, "Маншон, Полуобувка..." излезе след моето завършване и загуби шанса да ми е любимата от детството. :D



Честито, Ел! :D
Бе деца деца, ама като сме обградени отвсякъде и навсякъде, на моменти идва малко нанагорнище. :@)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p >:) :-/ X( :-S :-B B-) :| =)) :-h I-) [-( (:| :-? =D> @-) b-( %-( :@) ~:> @};- (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-X \:D/ :-@ ^:)^ :"> :x :-* =(( :-O :)] ~X( 8-| :O) :-w :-j

Публикуване на коментар