Една безнадеждна публикация 2

2.10.09 г.

Попаднах на едно прелюбопитно четиво, макар и не изчерпателно, в Afera.bg, от преди месец, което обаче в никакъв случай не е остаряло. Не си падам по проснати в блога чаршафи, но някои неща просто трябва да ги имам.

Страшна работа! Вярно, досещах се за някои детайли - има яка бургаска връзка (както, прочее, в много гнусни мътилки из нещастната ни даржава) и аз не съм сляпа. Други подробности бяха добре разнищени от тв СКАТ. Общата картинка е ужасяваща за който може да я сглоби.


Няма сега да викам патетично като един Македонски, но положението е толкова безнадеждно, че ми иде да си вържа камък на шията
.
:(


Кръгът “Хелиос” се окопава във властта
Дата: 27-08-2009 21:25

След всяка нощувка в едноименния хотел групировката около Бойко Борисов се сдобива с нов свой човек по високите етажи. Новият приятелски кръг “Хелиос” около поредния премиер на България вече активно заема мястото си в управлението на държавата. Само за последната седмица Бойко Борисов се отчете пред него с цели три възлови назначения и едно гръмко уволнение.


Новият приятелски кръг “Хелиос” около поредния премиер на България вече активно заема мястото си в управлението на държавата. Само за последната седмица Бойко Борисов се отчете пред него с цели три възлови назначения и едно гръмко уволнение.

Кръгът носи името си от хотел “Хелиос бей” в Обзор, официално собственост на някогашния кмет на Правец от времената на Тодор Живков Васил Златев.

Неофициално обаче се знае, че е строен с парите на сина му Валентин, който е милиардер и същевременно - президент на “ЛУКойл България”. Четвъртият член на кръга е дясната ръка на Златев - Диана Дамянова. Тя е бивша синдикалистка от КНСБ, а сега президент на пиар-компанията “И”, която обслужва медийно всичко, свързано със семейство Златеви, а напоследък и с премиера. Последният член на “Хелиос” е адвокат Тодор Батков, чийто вестник “Стандарт” в момента е официоз на властта. Очевидци разказват, че в различен състав кръгът “Хелиос” заседава в Обзор всяка събота. За целта Борисов остава и да нощува там, макар че само на 30 километра се намира почивната база на Министерския съвет в Слънчев бряг, издържана с пари на данъкоплатеца именно, за да приютява правителствените чиновници.
Хелиос е бог на Слънцето в древногръцката митология и съответства на бог Сол в древноримската митология. Вероятно баща и син Златеви, търсейки подходящо име на бъдещата си хотелска верига, много са искали да се отъждествят с преданията, според които Хелиос (предполага се – Васил Златев) е имал ореол от светлина, живеел във великолепен дворец в обкръжението на четирите годишни времена и властвал върху престол от скъпоценни камъни. Всяка сутрин Хелиос се появявал, управлявайки своята златна колесница, теглена от 4 снежнобели, крилати и бълващи огън коне с имената Светлина, Блясък, Гръм и Мълния. За синът на Хелиос – Фаетон (Валентин Златев) обаче преданията не са особено ласкави. Той получил само за един ден позволение от баща си да управлява въпросната колесницата, но поради неопитността си едва не подпалил света -пламнала земята, започнали до горят планините. Поради което, за да спаси света, Зевс бил принуден да порази със светкавица колесницата, конете и самия Фаетон.

Всяка седмица министър-председателят си търси всевъзможни оправдания да прекара уикендите си на морето, за да е близо до Обзор.

След като на 15-ти август спа при Златев, което бе документирано от камери на телевизия СКАТ, Бойко стана причина за катастрофа, тъй като кортежът му блъсна мотоциклетист на пътя за Варна. Тогава поводът през събота и неделя да е по Черноморието бе откриването на обикновено кръстовище на бул. “Приморски” в морската столица, заедно с кмета Кирил Йорданов. Миналата неделя сутрин Борисов обясни появата си пък в Несебър с това, че трябвало да кръсти Димитър - сина на говорителката на ОД на МВР – Варна Калина Пенчева. Това несериозно за един премиер обяснение на присъствието му в близост до хотела на Златеви подсили съмненията, че отново е прекарал нощта в Обзор - нещо, което той не отрече.

Попитан от журналисти дали пристига от прословутия хотел, Борисов се тросна: “Ще престанете с тези въпроси, защото до там ще ми бъдат разговорите с вас”.

Няколко дни преди това, на 20-ти август, премиерът все пак призна по време на пресконференция в МС: “Да, спя в хотела на Златев в Обзор, но какво от това? Имам много приятели в Обзор, затова ходя там”, обясни той.
Странно стечение на обстоятелствата е, че след всяка сбирка на кръга “Хелиос” следва назначение по високите етажи на властта на хора, предани на фамилия Златеви. Най-напред Борисов лансира за заместник-министър на МВР Павлин Димитров, който досега бе главен комисар във ведомството. Димитров неведнъж е демонстрирал лоялността си към фамилията във времето 2005-2008 г., когато като директор на РДВР – Бургас не допускаше да се образуват никакви преписки срещу ЛУКойл, въпреки няколкото сигнали за нарушения във фирмата. Най-ярката му проява в защита на интересите на Валентин Златев обаче бе през 2007, когато използва служебното си положение, за да се опита да осуети митинг-протест на служителите на ЛУКойл. Работниците искаха да демонстрират край главния път за София срещу решение на кабинета Станишев, което бе в техен ущърб. То бе прокарано под натиска на ЛУКойл и с огромното лобиране на Емилия Масларова и предвиждаше трудът на нефтохимиците да се извади от списъка на социалното министерство за професии с огромен риск за здравето, където работното време следва да е намалено. “Нефтохим” попадна в този списък веднага след падането на комунизма и това се смяташе за първо работническо завоевание по време на демокрацията. Изваждането на комбината от списъка по време на управлението на социално-отговорното правителство на Станишев пък стана като пред министрите бе представена една подправена справка, че в “Нефтохим” въздухът е чист, колкото и в Стара планина и не трови работниците там.
Няколко дни преди протеста

Павлин Димитров сплаши хората, че митингът им е незаконен, а те подлежат на разгонване с полиция и на наказателна отговорност.

Доста от нефтохимиците действително се изплашиха, проявата им бе рехава, което в крайна сметка помогна на ЛУКойл и Златев да постигнат целта си. В момента в “Нефтохим” работното време е толкова дълго, колкото и по времето на Тодор Живков.
Едновременно с издигането на Димитров от системата на МВР бе скандално изгонен директорът на Гранична полиция главен комисар Красимир Петров.
По стил и изпълнение неговото уволнение много напомня изритването на Георги Коритаров от Нова телевизия. И двамата в миналото са били големи приятели на Валентин Златев и Бойко Борисов. Случаят на Коритаров е добре известен.

Красимир Петров пък бе човекът, който подписа договора с фирмата на Борисов “Ипон” за охрана на петте петролни бази на “ЛУКойл” в страната и тръбопроводите до тях.

Той го направи като съсобственик на фирма “ЛУКома”, която имаше договор за охрана на цялото имущество на “ЛУКойл” в България. Така “Ипон” се подсигури със стабилен доход от няколко десетки милиона лева годишно. Впоследствие, вече като главен секретар на МВР, Борисов върна Красимир Петров в системата на МВР, откъдето той бе изваден по време на кабинета на Иван Костов. Дружбата на Петров с Борисов и Златев обаче продължи до ноември, миналата година. Служители от Гранична полиция разказаха, че разривът настъпил, след като Красимир Петров отказал да прокара пред министър Михаил Миков назначението в системата на човек, предложен му от Златеви. Петров заявил, че е лоялен на министъра и не иска да действа зад гърба му. Той предложил на Валентин Златев да се обърне към самия Миков, поведение, което шефът на “ЛУКойл България” не прощава. Сега официално бе обявено, че Петров се пенсионира, заради “проблемите и несвършената работа по присъединяването на България към Шенгенското пространство”. За разлика от Коритаров, който обходи всички медии, за да се оплаква от собственото си уволнение, Петров предпочете по достойно поведение - изчезна от публичното пространство и спря да вдига телефона си.

Следващата личност, излъчена от кръга “Хелиос”, която Бойко Борисов облече във власт, се оказа досегашният кмет на Правец Красимир Живков.

От 1989, когато Васил Златев сдаде кметския пост в Правец, всеки избраник на този пост неминуемо се сблъсква с фамилия Златеви. Повечето предпочитат да им угаждат на прищявките. Красимир Живков винаги се е отличавал с особена преданост на семейство Златеви. Жители на Правец разказват, че лично е обикалял непокорни собственици на земи, попадащи в терените на бъдещия голф-комплекс на Васил Златев край Правец, и ги е притискал да му ги продадат. Приближени на Златетви твърдят, че голямата им цел с назначаването на Живков за губернатор, е да сложат ръка и на апетитните държавни терени около София. Точно областният управител е този, който има правото да актува и деактува земи от публична държавна собственост, която не може да бъде продавана, в частна държавна собственост, която подлежи на приватизация.

Третото възлово за кръга “Хелиос” назначение, бе на инж. Бисер Дачев.

Него Борисов го сложи за зам.-шеф на Държавната агенция по горите (ДАГ). На пръв поглед това противоречи на дадените от Бойко Борисов обещания, че ще извади всички хора на ДПС от властта. Дачев бе началник на отдел “Ловно стопанство” в Националното управление по горите по времето на Мехмед Дикме. Това, което го прави особено ценен кадър за Златеви е, че досега заемаше длъжността “секретар” в Асоциацията “Български дивеч”, в която членуват двама от кръга “Хелиос” - Валентин Златев и Тодор Батков. Около изборите, когато Станишев и Доган раздаваха масово концесии на свои приятели, с такава се сдоби и бащата Васил Златев. Той получи ловното стопанство край Правец, посредством фирмата си “Тера тур сървиз”.
Първоначално ГЕРБ бе обявило, че ще ревизира всички концесии, обявявайки, че са давани в ущърб на интересите на страната. В края на юли Борисов уволни шефа на ДАГ Стефан Юруков и сложи на негово място доц. Георги Костов, който работеше в Лесотехническия институт. За заместник пък му бе пратен Валентин Карамфилов. Костов бе натоварен да провери сделките на своя предшественик и да даде публичен отчет за разкритото. Миналата седмица той заяви, че вече е готов с големи разкрития и обеща да ги съобщи на 19-ти август сутринта в залата за пресконференции на БТА. Може би Костов е бил окрилен от официалното заявление на Бойко Борисов, че при неговото управление няма да има чадър над никого. Поради това, според запознати, в доклада си за медиите той включил и разкрития за скандалното придобиване на две концесии. Едната е вече споменатата на Златев, а другата - на депутата от ГЕРБ Емил Димитров.

В доклада пишело, че „Тера тур сервиз" е сложила ръка върху дивеча в ловния участък "Правец - Брусен" след скандален търг, на който не се появил нито един друг кандидат.

Поради това е нямало наддаване и минималната годишна вноска, която трябвало да плаща Златев, била наистина символична - едва 12 444 лв. Също без други участници минало и отдаването на ловното стопанство в Етрополе на фирма “Медикет”, свързана с депутата Димитров. И в двата случая концесиите са за цели 15 години. Във всички останали търгове е имало по няколко кандидата, се споменавало в доклада, който и до ден-днешен не е публикуван. Пресконференцията миналата сряда бе отменена. На изумените репортери бе обяснено, че Костов няма да изнася разкрития, защото бил подал оставка.
Служители в МС разказаха, че

след като се запознал с данните, Борисов побеснял и издал нареждане Костов и заместникът му моментално да бъдат отстранени от постовете си.

Впоследствие премиерът обясни този свой ход така: “Ако трябва, ще ги сменя по още 3-4 пъти, докато не заработят така, че да не виждам камиони с трупи”. От своя страна Валентин Карамфилов каза, че е направил това, което му наредил Борисов: “Подадохме оставки с доц. Костов, защото те ни бяха поискани от кабинета на премиера. В мотивите си написахме, че напускаме по собствено желание, защото така ни бе наредено”. В края на миналата седмица стана ясно, че Борисов е изгонил само Карамфилов, като на негово място е сложил споменатия вече Дачев, а пощадил Костов, но го предупредил, че “ако продължи да не упражнява контрол във ведомството си, веднага ще бъде освободен”. Със сигурност доцентът от Лесотехническия вече знае с кои точно концесии не трябва да се занимава.

Премиери и кръгове

Почти всеки премиер на България след края на комунизма се е обграждал със съответния си приятелски кръг. Виденов имаше своя “Орион”, за който призна едва година, преди да падне от власт. Впрочем точно Жан Виденов стана и кръстник на израза “приятелски кръг”. През лятото на 1995 той направи знаменателното изявление: “Това не е икономическа групировка, няма такава, има един приятелски кръг между определени хора”. Характерно за “Орион” бе, че е изграден от фирми, всяка от които носеше име на звезда от едноименното съзвездие и се сдобиваше с държавни облаги. Негов бос бе Румен Спасов, който издъхна в края на юли т.г. от рак в Кейптаун, ЮАР. Първоначално разкритията за “Орион” бяха направени от Андрей Луканов, а след неговото убийство Иван Костов поде битката със съзвездието от приятели на Виденов.
На свой ред обаче и Костов се обзаведе със съзвездие. То се събираше в знаковото за времето си заведение “Олимп” на Славчо Христов, откъдето дойде и името на новия премиерски кръг. От обикновен ресторантьор Христов стана крупен бизнесмен - започна да получава концесии наред и да печели приватизационни сделки, сдоби се дори с банка. Интересна подробност е, че след приватизацията на “Нефтохим”, когато Костов се сближи с Валентин Златев, медийното обслужване на Славчо Христов и на по-знатните лица от “Олимп” бе поето от Диана Дамянова. Така тя успя да натрупа доста опит и в днешно време вече израсна като равноправен член в най-новия приятелски кръг около Бойко Борисов “Хелиос”.
В незаслужена забрава вече тъне провалилият се кръг “Агнешки главички”: Красимир Каменов, Панайот Ляков, Пламен Иванов, Илиян Попов, Даниела Николова. Все хора, които никой не помни. По времето на Костов те смятаха, но не успяха, да изместват “Олимп”, а любимото им ястие даде име на групировката им. Все с хранителен привкус бе и приятелският кръг “Монтерей”, кръстен на едноименното заведение в столицата и нашумял при Станишев. От всички изброени дотук това е кръгът с най-силно комунистическо и социалистическо присъствие, с най-много генерали, но същевременно и с най-много политици: бившите външни министри Виктор Вълков и ген. Любен Гоцев, вътрешния министър на Станишев-Румен Петков, митничарката Снежана Димитрова, ген. Георги Ламбов. Казват, че все още провеждали своите сбирки в ресторанта.
Характерно за премиерите досега, дали заради повечето политически опит или по друга причина, бе че техните приятелски кръгове ставаха публично достояние едва към края на мандатите им. За разлика от тях новият министър-председател демонстрира съвсем явно своя “Хелиос” само месец след встъпването си в длъжност. Може пък Бойко Борисов да наруши традицията, според която приятелските кръгове нашумяват година, преди сдаването на властта.

Борисов пред репортери: Като разговаряш с премиер, ще се подготвиш

Веднага, след като миналата неделя кръсти бебето Димитър, премиерът обясни на журналистите как оттук нататък трябва да разговарят с него. Първо им каза, че повече не трябва да го питат дали е спал в хотела на кръга “Хелиос”. След това се сопна на репортерка, която го попита дали смята да назначи Симеон Сакскобургготски за свой съветник. Докато в началото премиерът говореше на журналистката на Ви, постепенно загърби учтивата форма. Публикуваме разговорът без съкращения.
Репортерка: Появиха се публикации, че ще поканите ...
Борисов: Не чета публикации!
Репортерка: ..Симеон Сакскобурготски за ваш политически съветник.
Борисов: Къде се е появило това?
Репортерка: Не мога точно да ви кажа.
Борисов: Като не можете да ми кажете защо ме питате!? Вие дори не си спомняте къде сте го чели, а ме питате дали е вярно. Затова, като разговаряш с премиер, ще се подготвиш и цитираш източника, за да ти отговоря конкретно. А сега някъде.. Ти дори не си спомняш къде си чела нещо, което аз трябва да отговоря.

Пролетина Николова


Още една безнадеждна публикация - Фамилия Златеви победи и Бойко Борисов


2 коментара:

Анонимен каза...

Всичко, което е написано е 100% вярно! Ако някой оспори - да иде в Частния град на Златеви и да пита първия срещнат "таковат ли се" мутрите ББ и Вальо Златев!

Ето, чети още: http://www.desant.net/show-news/18913/

ван Хелсинг

frog'n'roll каза...

Ван Хелсинг, благодаря ти за материала. Добавих го и него.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p >:) :-/ X( :-S :-B B-) :| =)) :-h I-) [-( (:| :-? =D> @-) b-( %-( :@) ~:> @};- (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-X \:D/ :-@ ^:)^ :"> :x :-* =(( :-O :)] ~X( 8-| :O) :-w :-j

Публикуване на коментар