Момчето си отива

22.10.10 г.

 Явор Дачков, Гласове


Цветан Цветанов е изумително глупав политик. Неговата поразителна глупост е основният извод от цялата дандания с Алексей Петров. Осем месеца неуморни усилия на медийния фронт, впечатляваща пропаганда, грандиозна борба с престъпността, водена от телевизионния екран, целият "Октопод" с всичките му пипала – всичко това се стопи и изчезна, а на негово място остана да виси неподправената глупост на Цветанов, простодушна и от сърце – като песен на Веселин Маринов.

Само за два дни първият по рейтинг така спихна, че направо ми дожаля за него. Като го гледах онзи ден при Цветанка Ризова, очаквах вместо отговори за злополучните апартаменти Цветанов всеки момент да подхване "Горчиво вино" в студиото и да излезе оттам просълзен, което бездруго почти направи.
Щеше да ми стане жал, обаче си спомних за онова семейство от Кърджали, в чийто дом рано сутринта нахлуха без заповед цивилни полицаи, пребиха дъщеря им, омаскариха ги публично, че се занимават с проституция и трафик на жени, а след това накараха прокуратурата да потвърди версията им и да потули случая, въпреки че Мустафови бяха абсолютно невинни.
Тази акция и десетки още безобразия, вършени от полицията заради комплексирания Цветанов, който причини реално страдание на много хора през тази година, но уви, не докосна и една десета от сериозната организирана престъпност, ме спира да го съжалявам днес. А и начинът, по който лъже по една от най-болезнените за българите теми – внезапното си имотно забогатяване, по-скоро предизвика у мен отвращение.
Неговата версия донякъде напомня приказката за грозното пате, а елементът "чудо" е основен сюжетен похват в нея.
Живял си Цветанов тихо и кротко със своята жена и две дъщери, гладил си сам панталоните, както пишеше във в. "24 часа", и разнасял цветя по адреси на журналистките рожденички от името на своя началник Бойко Борисов (това съм го виждал с очите си). Карал я така скромно, но щастливо като по сюжет на песен от късния соц – помните ли, дует "Ритон" ги пееха подобни: "Живееме скромно, разумно и просто, не вярвате ли вие, елате ни на гости...".
Работата е там, че ако някой стар приятел реши днес да мине случайно през Цветанови, така, просто да се отбие без предупреждение, вероятността да уцели дома, в който живеят, е много малка. От обясненията на вътрешния министър излиза, че навремето е имало солидарен заговор между неговите родители и родителите на жена му всичките апартаменти и имоти все на неговото семейство да бъдат приписани. Излиза също, че при социализма е имало средна класа и дребна буржоазия. Доколкото си спомням, едно семейство нямаше право да притежава повече от един апартамент, а по-богатите, на които обикновено им бе разрешено да пазаруват и в "Кореком", се развеждаха, за да могат да узаконят второ жилище. Изглежда, че в България е имало само две изключения – родата на Цветанов и тази на съпругата му, и те щастливо са се събрали в едно, щото един ден всеки от тази рода да дари по един апартамент на младите Цветанови и внучката. Този дарителски епос направо ми разби сърцето. Спомних си със снизхождение за “Великолепната шесторка” и Ани Салич, но отнякъде дочух, че Цветанов има брат, и пак охладнях. За него била останала само една шеста от някаква шестина от имотите...
Но да се върнем на приказката за грозното пате Цветанов, което в края на 2008 г., малко преди ГЕРБ да спечелят парламентарните избори, се събужда като едър собственик на девет имота. Нещо ще да се е случило с него през тази 2008-а, някакво преображение ще да го е застигнало, защото добри хора, строителни предприемачи, решили почти да му подарят два апартамента с два гаража на една от най-скъпите улици в София, "Елемаг", за около 600 евро на квадратен метър. Тогава цените там вървяха по 2000 евро за кв.м, а и днес едва ли са паднали под 1000. Цветанов, който е Веско Маринов по душа, обаче пак намери роднинско-битово обяснение. Собственикът на фирмата му бил кум. Цветанов пък наскоро станал кръстник на неговото детенце... То целият “Гулденбургови” не може да ги опише тези Цветанови. Цветанови, още и Буденброкови! Приказката взе да заприличва на народна песен с дванайсет куплета и припев, който се повтаря след всеки нов куплет.
Всичко това добре. Само дето Цветанов все пак не обясни с какви услуги е платил остатъка от 1400 евро на квадратен метър. Както се казваше едно време в Габрово, кумовете са си кумове, ама сиренето е с пари. Искам да кажа, че двата имота на Цветанов, които през цялото време той наричаше един апартамент, струваха по това време около един милион лева. Вътрешният министър предпочете да влезе в роднински обяснения, вместо да признае направо какви услуги е правило кметството на тази фирма или какви услуги е очаквала от него тя, когато ГЕРБ вземе властта. В този параграф Цветанов попада под подозрение за търговия с влияние. Няма кум на света, който би му продал каквото и да било за 400 евро, когато то струва 2000.
Вътрешният министър и тук не пропусна да излъже, казвайки, че за покупката не е давал пари на ръка, а в нотариалния акт пише, че повече от половината са платени кеш. И това си мина ей така! В България стана нормално министрите да лъжат без последствия за тях. Само заради скандала с имотите и заради липса на сериозно обяснение за внезапното забогатяване на вътрешния министър той вече трябваше да е подал оставка. Да разправя за спестявания и консултации е нелепо и това, между другото, му изяде главата. Реакцията на зрители, читатели и слушатели в различните медии е убийствена, защото всеки обикновен гражданин на България може да прецени по собствения си опит дали Цветанов казва истината, или лъже. Със сигурност Цветанов днес не е политикът с най-висок рейтинг и повече никога няма да бъде, но за това ще кажа още няколко думи след малко.
Има и още един факт, който досега трябваше да е накарал вътрешния министър сам да си отиде, за да си спести униженията. Цветанов сам призна и на практика потвърди думите на Алексей Петров, че е работил по съвместен проект с "Октопода". В началото от общината изцяло отрекоха думите, които чух от Петров в собствения му дом. Казаха, че не е имало никаква гаранция по проекта, а към тях побърза да се присъедини и ръководството на метрото, което отрече цялата историята с белгийците. Ненадейно я потвърди самият Цветанов, като дори назова името на частната фирма, която е осигурила парите за гаранцията на общинския проект – "Лев корпорация". Фирма от кръга на наречения от Цветанов "Октопод". В няколко свои интервюта вътрешният министър заяви, че отдавна се знае кой е Алексей Петров, явно го е знаел и когато е отговарял за споменатия проект и е приемал гаранцията, платена от "Лев корпорация". Само това би трябвало да приключи кариерата на Цветанов, който лично се ангажира в изобличаването на "Октопода". И тук стигаме отново до политическата глупост на вицепремиера, който започва да тежи на съпартийците си като воденичен камък.
Оглушителното мълчание на Бойко Борисов и тоталната липса на официална подкрепа от ПГ на ГЕРБ означават само едно – Цветан Цветанов приключи с политиката, макар че още не го осъзнава. Той все още се движи в кола на НСО, ходи в министерството и даже се снима в клипове с малки дечица, а дори все още е и вицепремиер, но всичко това вече е само формалност. Той е абсолютно сам. Оставили са го да гълта вода и го гледат дали ще изплува. Имам предвид собствените му хора. Дори и да оцелее някак, което не ми се вярва, особено след като стане ясно, че е вземал и пари за партията от "Октопода", Цветанов от отличник в това управление ще се превърне в негов вътрешен екзекутор, защото белегът на корупция, и то върху "най-големия" борец срещу нея, ще падне върху всички, и то безвъзвратно. ГЕРБ дойде на власт благодарение на антикорупционната вълна, повдигната от самия Борисов. Днес тази вълна ще удави партията му. Въпросът е дали премиерът ще се реши да играе твърдо и да отстрани Цветанов, за да запази донякъде имиджа си на непоколебим борец срещу корупцията, или ще се опита да държи илюзорното единство в ГЕРБ, което отдавна се е пропукало. Ако Цветанов беше малко по-съобразителен, щеше да освободи своя началник от присъствието си и да запази донякъде достойнството си на човек, паднал в борбата с компроматите. Той обаче стои и колкото повече се обяснява, толкова по-ясно става, че няма нищо общо с грижливо изграждания имидж на обикновен, но честен, смел и неподкупен човек, който е получил мисията да громи престъпността. Поредният от дългата редица политически мошеници, които получиха петминутна слава и гледаха да я осребрят в максимална степен. Въпросът е защо почти само такива хора се вреждат в политиката у нас?
Текстът е публикуван във в. Галерия

24 коментара:

nana каза...

Нали се вижда ,че колелото се върти ...Мачка ...

nana каза...

Дръж и кураж...с теб съм

frog and roll каза...

Пхахааааа! С кого си бе, сладурке? :))

Lili каза...

Аз пък го харесвам като министър...някак спокоен е.Не разбирам от политика, но точно Цветанов ми се нрави като подход.
@Ох,Лилийооооо...хем предупредих да не ме ядосваш ...зема те трейсна накрая поне да знам що си чудо такоз!
Сори за оффтопика Фроги.

frog and roll каза...

Ами, Лили, това са твоите наблюдения. :) Моите са, че е тъпа, селска, милиционерска фуражка. Милиционерска, подчертавам. :Р

П.П. Не й се впрягай на адашката ти - тя така си говори, но понякога има страхотни попадения. Ако имаш търпението да ги отсееш де. :))

Dani каза...

Фрогче, напълно съм съгласна с теб:)
А и обяснението му за консултациите ме разби - не знам какви консултации дава и кой му плаща (???)
ама те били :за "никакви пари 30000 лв за 2-3 години".
Не знам накъде отиваме!!!!
И за Лилия си права :)

frog and roll каза...

Ми ето:
Вътрешният министър Цветан Цветанов е давал консултации за криминогенната обстановка в страната и за синхронизиране на българското и европейското законодателство. Това съобщи самият той пред журналисти. Цветанов отказа да посочи кой му е давал парите за консултации и категорично отказа да излезе в отпуск, докато тече проверката срещу него. Той заяви, че атаките срещу него са заради добрите резултати и действия на правоохранителната система. Припомняме, че днес вътрешният министър беше атакуван и сравнен с „консултанта“ Ахмед Доган от доскорошните си фенове от Синята коалиция.

Тази тъпота и идиотия е напрао умилителна. Имам чувството, че министър цецко е бедно дете-идиотче. :)

Ondine каза...

Бива ли толкова дълъг пост да напишеш?...На незная колко пъти започвам и спирам с четенето...:)))))

Кажи му политик и повече не обиждай човека!!!! ;)


п.п.така и така сме на тази тема..ако случайно някъде ,някоя добра душа е решила да подарява имоти аз нямам нищо против!!!

frog and roll каза...

Онди, това си е чиста проба копи-пейст от Явор. Обичам да имам тука прибрани разни неща, които ми харесват и съм на 100% съгласна с тях. :)

Виж сега, не само имоти, ми и консултации всякакви поемаме. Ти, например, може да консултираш по някой проект за синхронизиране на сиво искърско с монтафонка. :Р Пък аз колко му е да изпраскам консултация по синхронизирането пенсионната ни система с тази на кралство Бутан. Тъй ами - одма го правим. :))

Lili каза...

Абе..наистина не разбирам нищо от милиционерщина,нито от политика,но дома си имаме представител на Мвр-то..доволен е от министъря!
Иначе всики знаем какво става там горе, по ония нива...

Valkocompany каза...

Проблемът на тази статия е ,че идва от вестник Галерия!Тази Патрашкова не я понасям :)

Нищо не разбрах. Само, че Цветанов е гъз.
Ок, де разбрах:)Съгласна.:))))
Ауууу, ПатАрашкова е гняс, бляк.
:)

Valkocompany каза...

:))))
А пък Явор само как докосва клавишите на пианото в този кавър :)
http://www.vbox7.com/play:02a1fcf6

frog and roll каза...

Лили, много хора са доволни от Цветанов, е, аз не съм от тях. :)) Верно, знаем какво "става там горе", ама нали точно той се бие в гърдите, прави клипчета на проснати по гащи хора и раздава присъди като последна инстанция. Големият борец против престъпността и корупцията... И никога нищо не докарва до края, понеже все другите са му виновни, хехееее.

Валко, тебе вече те разбрахме, че обичаш да палиш вестници. :))) Галерия може да е всякакъв, но коментарната му част е много силна - списват я Дачков, Патрашкова, Велизар Енчев и Иван Бакалов. А този клип си е чиста порнография. :)

Ирония, ха така! Правилно! :) Не я знам Патрашкова, но пише добри коментари. Знам само, че открадна материал на Мария от Гласове, върху който изгради книгата си за Алексей Петров. Това е сигурно.

Nostromo каза...

Едно ДС ченге плюе друго ченге. Преди няколко дни Явор Дачков носи грозде на излезлият от затвора Алексей Петров. Поръчкови материали хвърчат в пространството. Наглярството процъфтява. В тая държава политици стават тези, които не стават за нищо друго...

frog and roll каза...

А кой е Алексей Петров, а? За сега единствено се знае, че е български гражданин, неправомерно задържан с месеци от органите. Друго можеш ли да кажеш?

Nostromo каза...

О, не, Фроги, той е вода ненапита. Само му прочети писанията отпреди 10-ти ноември и из какви кръгове се е движел... Не съм му бил бодигард, но за особа, която обикаля с компромати и се "влива" при Яне Янев, освен, че е поредното мазно петно върху ревера на българският еврпоейски имидж, няма нужда да казвам каквото и да било повече. Български гражданин? Да, всички сме български граждани... Нито го хуля, нито го оправдавам. Най-малкото да правя същото с Цецко или батко му. На изборите имаше само един по-сносен избор в истинското дясно, но тъпотия в България е безкрайна и горните особи са точно тези, които я представят, чрез гласовете, които са получили. Баста!

frog and roll каза...

Ностро, не съм адвокат на гражданина Петров, само казах неоспоримите факти. Това има за сега, колко месеца станаха, защото кифладжията само се пъчи, а хората му нямат доказателства. Понеже съм върла демократка, заради което не прощавам и на нашите, да ти кажа, че човек е невинен до доказване на противното, а не наобратно. И така ще ни го набутат от международния съд правата на човека по този повод, че жална ни майка. И не само по този повод, да ти кажа аз.

Между другото, с натрупването на милиционерщината, мене ужасно ме притеснява една упорита мисъл: че същата случка може да се случи на абсолютно всеки. Ти как мислиш, като гледаш какво става, м?

Nostromo каза...

Става това, което отдавна беше тръгнало да става. Най-върлите противници на АЕЦ Белене преди изборите сега са на път да го построят и то пак с парите на данъкоплатеца и пак под шапката на Русия. "Южен поток" - същата работа. Просто парите ще се влеят в ГЕРБ, а не в БСП, но в основата си те май са едно и също.

Не знам какво е полицейска държава, защото живеейки цял живот в такава, нямам базата за сравнение. Ти мислиш ли, че мутренската държава не е полицейска?

frog and roll каза...

Като си погледна министър-председателя - да - е. :)

Не бива да е така. Не е редно да е така. И не е редно една мутра да си разиграва коня, защото е имала щанса да бъде единствената алтернатива. И вече година и половина управлява, а все още предходните са й виновни. И всички са й виновни. Не виждаш ли как, за да оправдаят невежеството и некадърността си, противопоставят хората едни на други?

Не бих искала да избирам между това мутри да пребият сина ми на улицата или полицаи да го пукнат от бой по погрешка. Понеже такъв избор ще ни предоставят, както е тръгнало. Ама и той ще е само на приказки - хем едните ще продължават да тормозят, хем другите ще почнат.

Предлагам ти отново да прочетеш Явор, като се абстрахираш от името на Алексей Петров. Проблемът е принципен. Всичките ни проблеми са принципни.

Nostromo каза...

Ами, Фроги, аз точно за принципната страна на въпроса говоря. Принципно в медиите всеки ден става това - някой изнася нещо мръсно за друг - театърът си върви, кучетата - лаят, променят се само лицата, не и политиката. Може 50% от писанията на Дачков да са верни, може и 100. Няма грам значение, защото в България фактите не променят НИЩО. Защо при всички известни гафове и откровени заграбвания на Гоце (дори изнесени от Инджев в книга!), никой нищо не предприема. Защото органите, които трябва да се самосезират, са на заплата при виновниците за сегашното ни положение.

Шибаната истина е, че няма страна, която да заемеш, защото монетата е само една...

Нямам желанието, нито наглостта да бъда политик. В тази насока нищо не мога да променя. Търся лицата, които да го направят, и си давам гласа за тях на изборите, но това не е достатъчно, защото 90% от населението в БГ е много зле с разсъждаващия апарат и оплесква всичко. Лумпените, които си мислят, че могат да променят нещо, гласувайки за най-големия лумпен-атакист, в основата си служещ на нуждните на Доган. Бабетата си дават гласа за "червеното знаме роди ни", а ония дето вятър ги вее на всеки избор, избраха Бриджит Бардо, щото ей я на здравата ръка. Чакайте реформи сега.

Писна ми да се ядосвам. Писна ми да чета компромати. Писна ми, защото това вече съм го виждал. И "колкото повече се променя, толкова повече си остава същото" (Моъм).

frog and roll каза...

Даааа, убийствено си прав.

Ама аз вече не търся лицата, които да направят нещо, защото няма такива. Виждам гъзовете. Наистина е така - бях малко вътре в нещата, помагах с всички сили, но хората се оказаха като всички останали. Лъжци, използвачи, фурнаджийски лопати, оправдаващи прегазването на принципите със самите принципи. Точно за това чудесно го разбирам Явор с неговите фиксации - приличаме си много. :)

И на мене ми писна да се ядосвам и притеснявам - все си обещавам, че повече няма да обръщам внимание и ще си живея живота, - обаче, знаеш ли, животът ми си заминава. Осъзнавам, че ще си мине както до сега. В кочината, която става все по-зле, заради липсата на справедливост. Искам справедливост и възмездие за всичко до сега - за всичките последни 65 години, но съм наясно, че няма да има и това ме убива.

Nostromo каза...

Изводът е един: спирай да се ядосваш. Всяка емоция е част от живота ти и, като такава, може да ти го сгорчи или да ти го направи по-добър. Чууз дъ секънд уан!

Не казвам да се загробиш спрямо общественият живот, защото аз няма да го направя. Ще продължа да си гласувам за тези, в които поне малко виждам смисъл, дори и в тяхно лице да намирам единствено по-малкото зло, но няма повече да се тровя с ежедневния шит по медиите, защото същия ми вгорчава живота с безнадеждността си.

Пускай някой музикален поздрав и стига сме обсъждали глупости! :))

frog and roll каза...

А така! Ясно е, че няма радост, и ф1 в Корея се удави гледам, ми поне да си пуснем това. :))

:)) ;)) ;;) :D ;) :p >:) :-/ X( :-S :-B B-) :| =)) :-h I-) [-( (:| :-? =D> @-) b-( %-( :@) ~:> @};- (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-X \:D/ :-@ ^:)^ :"> :x :-* =(( :-O :)] ~X( 8-| :O) :-w :-j

Публикуване на коментар