Нови правила за правописа в българския език

2.08.11 г.

Петко К. във ФБ: Правят всичко възможно да докажат, че Дянков беше прав...

“Вие” се пише само с главна буква, узаконяват е-фактура и м-пазар

"Труд"

От 1 септември т. г. влизат нови правила за правописа в българския език. Промените са най-различни - от опростяване на стари правила до въвеждане на още по-сложни. Те са дело на езиковедите от Института по български език на БАН, които са оторизирани от държавата да следят и контролират развитието на родната реч. Промените са описани в увода на правописния речник. Той ще излезе сега, а самият речник догодина. Какви са промените, които трябва да спазват всички, и да се учат в училищата?
- В официалната кореспонденция учтивото обръщение “вие” ще се пише само с главно “В”, когато се отнася и до едно лице, и до много. Или ако се пише до началника на дадена институция, вече ще е “Пиша Ви, г-н Х”. И ако се пише до цяла група хора: “...Вие, уважаеми колеги...” Досега “вие” към много лица беше с малка буква.
- Въвежда се цяла нова глава замалките букви. Тук е другата голяма промяна при изписването на институциите в различни видове изречения. Например Съюзът на филмовите дейци ще се пише, както и досега с главно “С” и останалите букви малки. Във всяко следващо изречение “Съюз” обаче също трябва да е с главно “С”. Или друг пример - Българска академия на науките, спомената веднъж в текста, в следващите изречения тя вече е Академията. По този начин ще се изписват имената на министерства например, когато не са съществителни нарицателни, обясни Милен Томов от института. Например: Министерството на вътрешните работи съобщава... В следващото изречение се пише Министерство. Ако обаче служител на МВР напише “Отидох до министерството”, то вече се възприема като място, сграда и “м” е малко. Това правило не е ново, а е старо, винаги е било такова, но го припомняме, защото има много грешки в тази посока, обясни проф. Владко Мурдаров, шеф на Секцията по съвременен български език. Реално обаче старото-ново правило ще усложни писането и ще предизвика доста грешки, тъй като от години този тип думи се пишат с малки букви.
- Изрично се уточнява писането на големи и малки букви в абревиатури, които са имена на институции като БНБ и БНТ. При пълното им изписване само първата дума в тях ще е с главна буква, а всички останали - с малки. Това важи и за всички подобни наименования. Причината - езиковедите се опитват да защитят речта от агресията на чуждата реч. В нея, а и не само, има правило - всичко с главни букви. В резултат у нас се появило и изписване на месеците с главни букви.
- Изписани са правила за текстовете на снимки, таблици, графики и диаграми. Изискването е текстът да е горе, долу, в центъра и вляво. Но не и вдясно. Причината - наложена практика. Текстовете в тях ще изглеждат като малки заглавия - започват с главна буква, но без точка.
- Опростени са максимално правилата за запетайките. Не е променено по същество къде се поставят, но са изчистени обяснителните текстове, които сега се разбират само специалистите, каза проф. Мурдаров.
- Препоръчва се писането само с малки букви на вече наложени съчетания като питагорова теорема, рентгенов апарат, брайлова азбука и т. н.
- Въвежда се нова норма за писането на думи като е-правителство, е-търговия, м-пазар (мобилен пазар) и т. н.
Анета ПЕТКОВА

Речникът на българския език се прави само от 8 души

Само 8 души реално съставят големия и най-важен “Речник на българския език”.Пишат го вече десетина години и са стигнали до буквата “р”. Това е изключително обемна работа, която включва всички възможни думи от времето на Петър Берон - 1824 г., досега.
В последните години трудът на езиковедите е изключително затруднен заради липсата на пари и съкращенията в Академията. След 1989 г. се правят първите промени в томовете на речника, защото идва нареждането от тях да се изчистят тезисите на бившия първи държавен и партиен ръководител Тодор Живков. Преди това имало разпоредба към всяка буква, още от първата “а”, да има тезис на Живков. След новата заповед езиковедите почват да чистят 8 тома от речника и да дават нови обяснения в т. нар. речникови статии. “Чистенето” на практика е претопяване на старите и писане на нови. В момента работата по новите върви с 4 тома назад. Издадените са 13.
Още един любопитен факт има с този речник - никой не иска да го издава, защото е скъп и непечеливш. В зората на демокрацията с това се нагърбва една по-малка печатница, която и до ден днешен го прави. Нито една институция, включително Министерството на образованието и Министерството на културата, обаче не проявява интерес да го закупи или поне да го съфинансира и разпространи. Дори издателството на БАН “Марин Дринов” не се заема с речника.
Другите речници, които се пишат, също са подминавани от издателството на Академията и се печатат другаде. Десет години например чака за издаване Старобългарският речник, докато излезе на пазара. Също толкова стои и Речникът на книжовния български език на народна основа от XVII в. Единственият, който е отпечатан бързо и има печалба от него, е Етимологичният речник.
Няма законово нарушение, но е странно нашият труд да не се оценява от самите нас, смятат учените. Една от причините била в старото ръководство на издателството. “Вече сме направили необходимите промени в издателството”, каза акад. Никола Съботинов, председател на БАН. Една от причините част от научните трудове, включително и изданията на Института по български език, да не се печатат от нас е и лошата база, която имаме, обясни той. От издателство често бавели работата и повечето от учените разочаровани търсели друга възможност. В “Марин Дринов” имат и проблеми с разпространението. Надявам се, че скоро нещата ще се оправят, каза акад. Съботинов.
Сега например предстои излизането на диалектния атлас, който също е огромен труд и съдържа в себе си над 150 карти. За него от Министерството на културата щедро отпуснали 2000 лева.
Другото ново е, че речниците се качват в интернет, като за целта се правят специални програми.

Чуждият опит

Специалистите по лексикология и лексикография към Института по български език следят кои са новите думи, чуждици и промени, настъпили в речта ни. Те правят и предложенията за промени. Голяма част от новостите се събират от медиите, които първи реагират на промените в речта и дори ги налагат. Във всяка държава с тази дейност се занимават различни институции. Във Великобритания например това се прави от частна фирма. Всеки месец тя изпраща на своите абонати, основно издателства, по 100 нови думи. Клиентите сами решават какво да правят с тях.

Атачмънт и дискаунт сред новите думи

Около 5000 са новите думи за последните десетина години, които са включени в речника за новите думи . От тях 700 са новите значения, които имат те.
Част от тях са взети назаем от чужди езици и най-вече от английската реч, разказаха специалистите езиковеди пред “Труд”. Чрез английския например в нашата всекидневна реч постъпват думи от японския или от корейския език като “суджок”, която е медицински термин от източната медицина. Или по познатото “талибани” или “уахабити”. В спорта е пълно с неологизми като плейофи, кайтсърф и бодиборд. Или от музиката - рап, рейв, техно. Дори има цели изречения от нови наши думи като “В блога си постнах постинг за фиксинга на еврото”.
Това, което спасява езика ни от тоталната инвазия на чуждиците, са местоименията, предлозите и съюзите.
Всички думи и речникови единици са качени в Национален електронен корпус. В него има думи, събирани от 65 години насам, или към настоящия момент те са 400 млн. побрани в над 10 000 електрони документа. Такива корпуси имат всички големи езици.
В него има система, която по дадена ключова дума може да се търси в различните документи, в различен смислов контекст.
Всеки ден в езика нахлуват нови думи, много от които ги има на български, като атачмънт - прикрепен файл, или дискаунт - отстъпка, или копеймънт - допълнително заплащане. Или думата се натоварва с нови значения като “маршрут”, която идва от френски при нас се използва за “маршрутно такси”, а вече е само като “маршрутка” . Същата е трансформацията за кабелна телевизия, която вече е кабеларка.
Българският език е много отворен и не слага категорични ограничения, обясняват езиковедите. Според тях не било и нужно, тъй като речта е жива и непрекъснато трябвало да се развива.
25 коментара:

frog'n'roll каза...

Не се оплаквайте, че е много дълго - никой не ви кара да го четете. :p Знаете, че при мен трябва да има, щото съм прибрана. ~:>

troubadour каза...

Това за "вие" е страшно грешно, но съм забелязал, че повечето хора така или иначе не знаят каква е правилната употреба, тъй че така улесняват неграмотните :)

Лошо за абревиатурите обаче, иначе писането на месеците с все главни букви не съм го виждал (освен като дизайнерско решение в някои календари), ама показва колко са зле потребителите, ако са приели, че така е правилно. Жалко и за запетайките, но за повече подробности ще трябва да изчакаме септември месец. Да видим точно кое са махнали и кое са опростили.

Проблемът с речниците ни е най-сериозен. Точно в тях трябва да се вложат много пари у труд. Имаме нужда и от солиден етимологичен речник който да е БЕЗПЛАТЕН, както е в повечето държави и качен на държавни сървъри, а не да искат майка си и баща си пари за него. Пробитата ни държава ще е добре да се събуди и да започне да налива суми в образование и наука, че сме го захапали сега много яко и много надълбоко.

Plamena Markova каза...

Ааа, забранявам да ми бутат запетайките [-( Тъкмо съм си ги научила, свикнала съм си и си ги обичам :-w

cellfourteen каза...

Мъчна работа, да се опростят дефинициите за пунктуация, без да се всява ужас със споменаване на части от речта, но дано се е заел някой факир с дар слово :) И дано включат поне някакви разяснения кога _не_ се използват препинателни знаци. Най-малкото да покрият най-често срещани примери за грешна употреба.

Polina Dimitrova каза...

За главно "В" във "вие" за мн. ч. съм напълно съгласна, че се улесняват неграмотните! Колко спорове съм водила, вкл. с филолози, които твърдят, че така се поставял акцент, апломб и не знам си какво... Запетайките не са проблем, то и без друго всеки си слагаше където му падне...Министерство задължително трябва да е с главна буква, понеже на тези места служителите възприемат малката буква като обида!

frog'n'roll каза...

Аз тези неща ги знам и практикувам отдавна, понеже редовно ми се налага да пиша междуинституционални кореспонденции. Само не мога да разбера за чий ги "узаконяват" - който не ги е научил до сега, пак няма да ги научи. :@) Какво ще му направят, ще му върнат документа за поправки ли? Няма начин. :D То има и сравнително нови изисквания за пространствено поставяне, болдване, курсив и прочие усложнения при документацията, но самите институции не ги спазват. По-точно тези, които пишат. :D Има нужда от курсове по ограмотяване на писарушките, не от налагане на някакви догми. От БАН могат да се промотират като обучаващи, хем ще да съберат някой лев. *-:)

И на мен ми е много любопитно да разбера това със запетаите. :-B

Valkocompany каза...

Сфд,Бнб ~X(
А Уест Бромич Албион вместо УБА ще се пише Уба :-O
Тъпооо :-Ама много.

frog'n'roll каза...

Не бе, Валко. :) БНБ си е БНБ, щото е абревиатура. Само че, до колкото разбирам, някои са взели да изписват целите наименования с главни букви по английски маниер - Българска Народна Банка. Та хората са се притеснили нещо за чистотата на езика баш по този повод. ~:>

Nostromo каза...

Това е малко, като указанията как да си мием ръцете и лицето, разлепени около мивките на работа. Сякаш мога да си бръкна в мозъка с пръст, докато неправилно си търкам лицето в посока отляво надясно, а не отгоре надолу.

А какво става, ако не спазваш правилата за изписване? Аз предлагам изправително училище, като първа мярка и, ако няма ефект, направо в Сибир.

Анонимен каза...

Ностро, ненапразно някои ти викат "шефе". Все се чудех защо, но вече ми се изясни. b-(

фр

cellfourteen каза...

Хаха, Ностро, тия указания не са за теб, а за хората, които си мият нелицето на мивката, не им се чуди :)))

Nostromo каза...

Фроги, тъй като гледам ще си от първите в посока изправителното. Какво е това "фр". Лични имена се пишат с главни букви и не се съкращават, освен ако не са в съчетание с фамилията, като например: Фроги Барди се съкращава на Фр. Барди. При това се слага и точка. (Нямам предвид Точка. Ако имах, щях да я изпиша с главна буква.)

Лош пример даваш, Фроги, много лош! :-O

Nostromo каза...

cellfourteen, пак е малко странно, не ти ли се струва. :D

frog'n'roll каза...

Петьо бе, не можеш да кажеш думичката "гъз" ли"? :pНостро, шефе, виновна съм, признавам си! С чиста съвест можеш да ме заточиш на необитаем остров с утрешния рожденик - няма да обжалвам. >:)

Nostromo каза...

Е, ти сега ще поискаш и матрак да ти осигуря! ;))

cellfourteen каза...

Фроги, каква е тази работа, не знам, и за плюшени мечета да пиша, все излиза по-нецензурно от "гъз", а това имах предвид, извинявам се :)

Ностро, а бе разни правила за разни компании, имаш право :)

Nostromo каза...

Ама че съм прост, исках да кажа "да Ви осигуря"! *-:)

Huku каза...

Е-е-ей, тия учЕни...
Не ми остава друго, освен да им кажа:
А-бе, Вие наред ли сте? (...или Сте(?) ще е правилно?)
:-O

frog'n'roll каза...

Хм, Петьо... Перверзник такъв! :D


Ностро, на Нас ще ни е достатъчен и хамак - само за едното спане стига. :p


Huku, и аз това се чудя. Коментарът на Петко Ковачев, който пуснах в началото, абсолютно се припокрива с мнението ми - ако продължават така, ще убедят Дянков да ги закрие. Той само това чака. :@)

morrt каза...

Прочетох поста, но не и коментарите. Не можах след еди-кой-си. Аз май карам по някакви много стари или тясно-лични правила, но не мога да открия промяна в първите три. Аз си карам по тях.
Останалите рядко се налага да ги ползвам, но общо взето и там май налучквам правилният начин.
Е, далеч съм от съвършенството, но колко от Вас са сред тези ОСЕМ души?

:)

frog'n'roll каза...

Морти, точно защото не сме съвършени, седим и се чудим, и разиграваме варианти. ~:> В противен случай щяхме да знаем и да разбираме, вместо да чакаме допълнителни разяснения от капацитетите. (~~)

Анонимен каза...

Koi q izmisli tazi 6turotiq za zapetaikite?Za o6te po-golqmo ulesnenie na negramotnicite!Nqma 6to!

igri каза...

На мен ми харесват правилата не знам за вас.

игри каза...

e тея пък правописа ще сменят хахаха

На мен ми харесват правилата не знам за вас.Много добре го е написал човека

:)) ;)) ;;) :D ;) :p >:) :-/ X( :-S :-B B-) :| =)) :-h I-) [-( (:| :-? =D> @-) b-( %-( :@) ~:> @};- (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-X \:D/ :-@ ^:)^ :"> :x :-* =(( :-O :)] ~X( 8-| :O) :-w :-j

Публикуване на коментар